توضیحات : کلمه خرافات همواره با زمینه سیاسی و اجتماعی هر کشور پیوند دارد به همین جهت ارائه تعریف دقیق از آن به سختی امکانپذیر است. خرافه را هر نوع عقیده نامعقول و بیاساس تعریف کردهاند. حقوقدانان نیز برای تمایز قایل شدن بین خرافات از دیگر باورها به مفهوم انسان معقول متوسل میشوند و بر این اساس خرافه چنین تعریف میکنند: هر عقیده و عملی که آدمهای معقول و تحصیل کرده آن را خرافی میشناسند. استعمال لفظ خرافه نسبی است و به زمان و مکان بستگی دارد. چنان که اروپایی قرون وسطی غرق در عقایدی بود که امروز خرافی شناخته میشوند. دنیای آن زمان پر بود از جادوگران ، دیوها و پریها. پزشکی آنان با جادو آمیخته بود و معجزه برای آنان یک پدیده روزمره بود. در مقابل ، برخی عقاید که آن زمان خرافات شناخته میشد، مثلا زمان آبستن باید خود را در معرض محرکات خوشایند قرار دهند تا فرزند تندرست داشته باشند.
برچسب ها : . استخاره, جادوگری, چشم زخم, خرافات در ایران, خرافه پرستی, دعا نویسی, طالع بینی, فاطمه شعیبی, فال حافظ, فال قهوه, فال گیری, کف بینی
سلام. بله. نویسنده با فلسفه ی علم آشنایی ندارد. خامترین کلام این است که بگویم آنچه را که تحصیلکرده ها بپذیرندو تاییدکنند خرافه نیست. نویسنده از این غافل است که حقیقت در هر دوره ی تاریخی که در دوره های تاریخی بعدی مردود دانسته شده همواره مورد تایید عقلای وقتی بوده که تحصیلکرده های عصر خویش بوده اند .
وقتیکه ما واقعیت را تنها در شرایط مشاهده پذیر و علت های قابل کنترل می پذیریم جایی و احتمالی برای دجود سطوح علی و مشاهده ناپذیر بالاتر باقی نگذاشته ایم. نویسنده با فروکاستن سطح بحث در حد یک مساله ی اجتماعی و سیاسی قصد گریختن کرده از بررسی منطقی مساله ی خرافات.
“کلمه خرافات همواره با زمینه سیاسی و اجتماعی هر کشور پیوند دارد ”
توضيح فوق كه توسط نويسنده كتاب درج گرديده ،بنظر ميرسد پاسخ خوبي براي آقاي دكتربهروز رضايي منش باشد.
اززحمات كليه دست اندركاران متشكرم
سلام بر نویسنده محترم. بنظرم رسید که نوشتن تعریفی مقبولی از خرافه یا خرافات بسیار دشوار است. ببینید قصد من این است که بگویم هنوز بسیار از مفاهیم هستند که منطقی و معقول نیستند ولی شما نمی توانی با قدرت در باره ی آنها قضاوت کنی و آنها را خرافه یا خرافات بخوانی. مثال می زنم : بسیاری از معتقدات دینی هستند که توجیه علمی و منطقی و عقلایی ندارند. 1)) تعداد زیادی از باورهای و عقاید دینی فاقد پشتوانه های منطقی و عقلانیت هستند. مانند: امور غیبی (خدا ، آخرت ، وحی ، جن ، فرشته ، روح و شیطان ، زنده شدن مردگان ، زیبا شدن زنی پیر بنام زلیخا ، شکافتن دریا با عصا ، مرده زنده کردن توسط عیسی، دو نیم شدن ماه ، معراج پیامبر ، ملاقات انسان با خدا که به لقاء الله از آن یاد می شود ، تکلم خدا با انسان یا بر عکس ، داستان اصحاب کهف ، حاملگی مریم بدون آمیزش جنسی با موجودی زنده ، مار شدن عصای موسا و خوردن دیگر مارها ، زنده بودن و غایب بودن امام دوازدهم ، زنده بودن حضرت خضر 200 سال پس از خلقت آدم و نمردن وی تا آخر حیات بشر بر روی زمین ، داستان ابابیل در قرآن ، خلق یک قوچ به هنگامی که ابراهیم می کوشید سر فرزندش اسماعیل را ببرد ، داستان هفت آسمان و هفت زمین در قرآن ، داستان حاضر شدن ملایک بصورت انسان بر ابراهیم و رفتن آنان به منزل لوط برای تنبیه قوم لوط ، داستان نمردن عیسی و به آسمان رفتن وی در قرآن ، داستان نزول مائده های آسمانی ، و …. و ….
دستت مرسی
تشکر از شما این سایت خیلی مفید است