توضیحات : کتاب فن سخنوری گرگیاس اثر بسیار جالبی است که در برابر رویارویی جریانهای مهم اجتماعی بنا بر این به سختی تمامی مردان سیاسی آتن را به زیر سوال برده است. موضوع مورد بحث این کتاب درمورد سخنوری می باشد،در قسمت نخست آن سقراط تلاش بر آن دارد که بیان کند که سخنوری مطابق شرع باشد ندارد و نمی شود اندازه و پیمانه ای برای تعیین کردن حق و باطل است. شرح مطلب به این صورت است که شاگردان گرگیاس به معنی پولوس وکالیکلس در حال انجام دادن پرستش و ستایش کردن خطابه های گرگیاس هستند. شاگرد گرگیاس ، پولوس، قصد دارد به سوال های جواب دهد اما سقراط خواهان این است که باخود گرگیاس صحبت کند نه با شاگرد وی. گرگیاس بر این مدعی است که از استادان هنر سخنوری است و قادر به درس دادن آن هم می باشد. سقراط سخن به میان می آورد که خواستار این هستم که قول بدهی که تا پایان صحبت به سوالهای زیاد من پاسخ کوتاه دهی و گرگیاس مدعی است “که هیچ انسانی نخواهد توانست مطلبی را با سخنی کوتاهتر که آن گونه من در توانم هست بیان نماید… این کتاب توسط نشر ابن سينا در سال 1334 به چاپ رسیده است
توضیحات : کتاب حاضر برگرفته ای است از کتاب ” راه و روش سخن گفتن” از دکتر رجبعلی مظلومی و تنها بخش “درسهای عملی آن” است. بدان منظور که طالبان “فن سخن گفتن” بتوانند متن درس را به صورتی قابل انتقال همیشه داشته باشند. در این مجموعه دوازده درس مطرح شده است که: شش درس آن برای “یادگیری فن سخن گفتن” است و شش درس دیگر برای “بهتر اجرا شدن سخنرانی” است.
توضیحات : مطمئنا برای بسیار از ما موقعیت هایی پیش آمده است که خود را در مقابل جمعی از دوستان، آشنایان، همکاران، مخاطبان، اطرافیان و … یافته ایم. موقعیت هایی که در آن ها از ما انتظار می رفته است تا لب به سخن گشوده و صحبت کنیم؛ ولی نتوانسته ایم به خوبی از پس این کار برآییم. طبق تحقیقات علمی صورت گرفته، ترس از سخنرانی و صحبت در یک جمع چند نفره جزء ۱۰ ترس بزرگ انسان هاست و در برخی از شرایط حتی از مرگ نیز پیشی می گیرد!
در این کتاب درباره مهم ترین دلایل صحبت نکردن در جمع ها و قرار نگرفتن در برابر آن ها صحبت کرده و از آنجا که معتقدیم
سعدیا! گرچه سخندان و مصالح گویی به عمل کار برآید، به سخندانی نیست
پس برای هریک از این دلایل راهکار ها و تمرین های مناسبی را نیز گفته ایم.
توضیحات : ما در این کتاب به دنبال رابطه ای مؤثّر، سازنده، سالم و کمال آفرین مبتنی بر محور اخلاق هستیم نه صرفاً سود و لذّت شخصی و زودگذر، زیرا معتقدیم اگر قاعدۀ بشر در روابط چهار گانه اش جذب حداکثر سود و لذت ، آن هم برای خویش و دراین دنیا باشد، اجتماع بشری به جهنّمی تبدیل خواهد شد که در آ ن، هر کس چون گرگی درّنده به حقوق و منافع دیگران یورش خواه دبرد و آنان را قربانی منافع و مطامع خود خواهد ساخت . در این راستا ما هم مخالف حداکثر سود و لذّت نیستیم امّا، اولاً سود و لذّت را تنها مادی و دنیایی نمیدانیم بلکه آن را مقدّمه و ابزاری برای سود و لذت معنوی و حقیقی در جهان آخرت و سرای باقی میدانیم. ثانیاً سود و لذّت را تنها برای خود و نزدیکان خود نم یخواهیم، بلکه سود و لذّت خود را در جهت رضای خدا، سعادت و کامیابی دیگران و استفاده مطلوب و سازنده از طبیعت میدانیم .
توضیحات : چرا افراد موفق ، بزرگ و تاثیر گذار در جهان اکثرا سخنوران ماهری نیزهستند ؟ چرا درباره موضوعاتی که در موردشان علاقه و اطلاعات داریم برای یکی دو نفر از دوستانمان به راحتی حتی برای چند ساعت می توانیم صحبت کنیم ولی وقتی بخواهیم همین مطالب را برای جمع زیادی از مخاطبان بیان کنیم دستپاچه وعصبی می شویم و به دلیل اضطراب حتی فراموش می کنیم چه می خواهیم بگوییم ؟ آیا تا به حال تصور کرده اید که روزی در برابر اجتماع عظیمی از مخاطبان صحبت می کنید و آنها با اشتیاق تمام به صحبتهای شما گوش می دهند و شما نیز همچنان با شور وحرارت سخنرانی می کنید ؟ آیا می دانستید که : صحبت کردن در برابرجمعیت ، فقط برای عده خاصی از افراد مشکل نیست و این مساله ای عمومیست ، حتی بهترین سخنرانان نیز در ابتدا دچار همین ترس وعدم تسلط بوده اند و توانایی صحبت کردن در برابر جمع استعدادی خدادادی نیست که فقط بعضی ها از آن برخوردارند؛ بلکه با علاقه و تمرین مثل هر توانایی دیگری میتوان به مهارتی باور نکردنی در اینباره دست یافت . و نیز حتما باور نمی کنید که آموختن فنون و مهارت یافتن در سخنرانی حتی یک دهم آنچه عموم مردم تصور می کنند ، سخت و دشوار نیست
توضیحات : ارتباط منطقی و درست با رسانهها یکی از شاهکلیدهای موفقیت عملکرد سازمانها و روابط عمومیهاست، در واقع سازمان و روابط عمومی موفق است که رسانهها را در کنار خود و خبرنگاران را همراه با خود داشته باشد و امروزه روابط عمومیهایی موفق هستند که رسانهها کمککار آنها باشند. چرا که رسانهها، نمایندگان افکار عمومی هستند و میتوانند اطلاعات لازم را در اختیار روابط عمومیها بگذارند و اعلام نمایند که انتظارات مردم چیست و به عنوان پل ارتباطی بین سازمان و مردم عمل کنند.ارتباط با رسانه ها که زیر مجموعه ارتباطات برون سازمانی و یکی از عمدهترین وظایف روابطعمومی هاست اکنون بعنوان سهل الوصولترین و متداولترین راه ارتباط با مشتریان و مخاطبان انتخاب میشود. انسان در عصر اطلاعات و تکنولوژی اطلاع رسانی سریع زندگی میکند به طوری که حجم داده و اطلاعات تولیدی در سه دهه اخیر بیش از ۸۵ % کل اطلاعات تولید شده در طول تاریخ زندگی انسانهاست.
توضیحات : آنچه مردم می گویند اغلب با آنچه که فکر یا احساس می کنند متفاوت است. با دانستن زبان بدن می توانید فکر آنان را با مشاهده حرکات و رفتارشان تعبیر و تفسیر نمایید. به نظر بعید می رسد اما یاد گرفتن زبان بدن راحت است و استفاده از آن لذت بخش.
افراد زیادی راز های زبان بدن را از آلن پیز متخصص بین المللی ارتباط غیر کلامی آموخته اند.
تعبیر حرکات بدن را بخوانید تا دریابید که:
چگونه می توان به دروغگویی شخصی پی برد
چگونه می توان خود را دوست داشتنی تر ساخت
چگونه می توان از همکاری دیگران برخوردار شد
چگونه می توان مصاحبه و مذاکره ای موفقیت آمیز انجام داد
چگونه می توان یک شریک انتخاب کرد