توضیحات : نویسنده در بخشی از کتاب به بررسی نقش انسانها در اقتصاد می پردازد. وی با بیان اینکه با پذیرش نقص شدید انسان برای او جایگاه بالاتری را لحاظ می کنیم ذهن خواننده و منطق انسان کامل و عقلایی را به چالش می کشد و سپس چنین عنوان میکند: دقیقاً به همین دلیل که می گوییم انسانها محصول جامعه ی خود هستند میتوانیم اراده ی آزاد انسانهایی که تصمیماتی برخلاف قراردادهای اجتماعی، ایدئولوژی های غالب یا پس زمینه های طبقاتی خود اتخاذ میکنند را بیشتر تحسین کنیم. هنگامی که می پذیریم عقلانیت انسان محدود است، بایستی طرحهای ابتکاری کارآفرینانی که مسیر خطر پذیر (غیر عقلانی) را پیش می گیرند، بیشتر تحسین کنیم … این نگاه به انسان در نوع خود جالب است با این توصیف هاجون چانگ کارآفرینانی که در اقتصاد ایران به فعالیت مشغول هستند بیش از آنچه وی گفته است قابل تحسین می باشند چرا که مسیر طی شده توسط ایشان بسیار پرخطرتر و تصمیمات ایشان بسیار غیر عقلایی تر به نظر می رسد.
این کتاب علاوه بر موضوعات مورد اشاره به مباحث تولید، استفاده از اعداد و آمار در علم اقتصاد، بانک و نظام تامین مالی، فقر و نابرابری، اشتغال و بیکاری، نقش دولت در اقتصاد و بررسی بعد بین المللی اقتصاد در نگرش های فکری مختلف در علم اقتصاد پرداخته است. باور نویسنده در این خصوص که دسترسی به علم اقتصاد برخلاف ادعاهای بسیاری از اقتصاددانانی که میخواهند اوضاع را طور دیگری جلوه دهند بسیار آسان است ستودنی است. اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران نیز با چنین دیدگاهی و با هدف توسعه دانش اقتصادی برای عموم افراد اقدام به ترجمه متون روز دنیا کرده است…
توضیحات : در این کتاب نویسنده کوشیده است در حد امکان از راه شناخت فعالیت تولیدی در بخش های اصلی اقتصاد، ذهن دانش پژوهان را با تغییر و تحول اقتصاد ایران آشنا گرداند. بدین گونه بنیان جمعیت، فعالیت های تولیدی در بخش های عمده کشاورزی و صنعت وضع بازرگانی خارجی و ارزی، سطح قیمت ها و نقش دولت در زمینه اقتصادی مورد مطالعه قرار گرفته است…
توضیحات : این کتاب خاطرات نخستوزیرگرجستان را دربر میگیرد که توضیح میدهد طی سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۲ چگونه در این کشور اصلاحات اقتصادی فراگیر انجام شدهاست. این کتاب به صورت دقیق موانع مبارزه با فساد در اقتصاد را نشان میدهد و از این منظر میتواند الگویی مناسب برای تدوین برنامههای مبارزه با فساد در کشورهای دیگری مانند ایران باشد.
آنطور که این کتاب اشاره میشود، راهی که گرجستان برای اصلاحات طی کرده، مبارزه با فساد، تغییر سیاستهای پولی و مالی، ارتقای محیط کسبوکار، متحول کردن سیاستهای مالیاتی و گمرکی، تغییر نحوه خصوصیسازی، اثربخش کردن مدیریت بخش انرژی، چگونگی توزیع هدفمند یارانههای اجتماعی و اصلاحات در نظام بهداشت و درمان و آموزش پایه و عالی بوده است. البته هرکدام از این موارد، به طور کامل در کتاب ریشهیابی و روشهای اصلاح آن عنوان شده است؛ بنابراین این کتاب میتواند شروع راهی برای انجام اصلاحات اقتصادی و سیاستی در ایران را هم فراهم کند.
این کتاب توسط اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران به صورت الکترونیکی منتشر گردیده است
توضیحات : در رژیم های فردی و منارشیستی بزرگترین قدرت در دست مقربان شاه است و چون فرمانروا روابط قانونی و رسمی با مردم ندارند، چشم و گوش شاه همین مقربان هستند. پیرامون شاه اگر خدایی ناکرده آموزگارانی خدعه گر داشته باشند، در اندک مدتی شاه را چون نگینی در دست خواهند گرفت، به هر سو بخواهند، او را خواهند چرخاند. دشمنی دیرین این دو تن با امامقلی خان و دست اندرکار بودن معلمی زیرک و نقشه کش و کینه توز، به مانند واترز، عینک بدگمانی را بر چشمان شاه صفی نهاد. او را هر روز به امامقلی خان بدبین و از وجودش بیمناک ساخت…
توضیحات : پس از رکود اقتصادی سال ۲۰۰۸، محبوبیت اقتصاددانان، به ویژه آن ها که بحران مالی آن سال، پیامد نظرات و عملکردشان بود، به شدت کاهش پیدا کرد اما این روزها، مردم جهان بیش از هر زمان دیگری به اقتصاددانان روی آوردند تا به پاسخ پرسش هایشان برسند. اگر بخواهیم در این دورانِ پرسش گری، درباره مسیر و سرنوشت جامعه، و تغییر سریع و وسیع آن بهتر بدانیم، باید به فهمی کارآمد از علم اقتصاد برسیم. کتاب «راهنمای علم اقتصاد؛ الف تا ی» نوشته متیوبیشاپ، از روزنامه نگاران ارشد در اکونومیست، با هدف راهنمایی غیر اقتصاددانان هوشمند نوشته شده است و رسیدن به فهم مشترک این گروه با اقتصاددانان را دنبال می کند. در این کتاب بیش از ۷۰۰ اصطلاح، واژه و عبارت اقتصادی با توضیحی شفاف و ساده به موجزترین شکل ممکن در دسترس خواننده قرار گرفته است. کتاب سرشار از توضیح های ساده و به نسبت مختصر از مفاهیمی است که در دایره گسترده ای از اقتصاد قرار می گیرند. از نهادهای تاریخی بین المللی اقتصادی گرفته تا ترفندهای کلاه برداری در بازار مالی، همه و همه سرگذشتی روشن و قابل فهم در این کتاب دارند.
مفاهیم اقتصاد کلان، اقتصاد خرد، دانش مالی، نظریه ها و نظریه پردازها و سازمان ها و جغرافیاهای اقتصادی و سیاسی از دسته بندی های این کتاب است. خوانش این کتاب به همه علاقمندان به علم اقتصاد و کسانی که نمی خواهند از جهان امروز و تحولاتش بی خبر بمانند، توصیه می شود. متیو بیشاپ در مقدمه این کتاب نوشته است «هدف این کتاب، تشریح علم اقتصاد و مهم ترین ایده های آن، با پرده برداری از مهم ترین اصطلاحات و مفاهیم اقتصادی است. این کتاب تلاش می کند به جای یک تور مفصل در نظریه های علم اقتصاد، کتابی به طور کامل کاربردی باشد. تمرکز این کتاب بر آن وجهی از علم اقتصاد است که بر مشاغل، قیمت ها و تجارت اثر می گذارد. اثری که در هیئت مدیره ها تا سیاستمداران و مبلغان دیده می شود. در یک کلام، این کتاب به آن علمِ اقتصادی می پردازد که زندگی روزمره را لمس و نمایان می کند».
توضیحات : کتاب راهنمای ریسک کشوری اثری است از مینا تاکسوز به ترجمۀ حسام الدین عباس حلاج/ سید حمیدرضا عظیمی و چاپ انتشارات امین الضرب. اثر حاضر یکی از کتاب های شاخص حوزه ریسک کشوری در سال 2018 است که به ارائۀ مدل ریاضی محاسبه ریسک، جدیدترین تئوری ها در این حوزه، چندین مطالعۀ موردی درباب این موضوع و کاربرد ریسک کشوری در تصمیم گیری های کلان اقتصادی می پردازد.
گزیده ای از کتاب:
عدم تعادل در پرداخت های خارجی می تواند بیانگر وجود مشکلات اساسی در ساختار تجارت نیز باشد. تمرکز از سوی شریک تجاری منشا عمده آسیب پذیری است. مطالعات آماری نشان می دهند که آسیب پذیری رشد در برابر رشد عمده شریک تجاری یکی از مهمترین عوامل خارجی است: رشد میان مدت ضریب همبستگی نزدیک به یک را نشان می دهد. نظام های اقتصادی دارای بازار داخلی کوچک و وابسته به رشد مبتنی بر صادرات در این ارتباط حساس تر هستند. نه تنها رشد بلکه تغییرات در نرخ ارز شریک تجاری نیز منتقل می شوند.
حدود یک سوم صادرات آرژانتین به بازار مرکوزر، اتحادیه گمرکات امریکای جنوبی، وارد می شود که حجم زیادی از آن به برزیل می رود. بحران در اقتصاد برزیل و کاهش عظیم ارزش واقعی ارز در اواخر دهه 1990 در تضعیف قفل ارزی آرژانتین نقش داشت.
ترکیه در نیمی از صادرات خود به اتحادیه اروپا متکی است. بحران منطقه یورو و کاهش ارزش یورو در برابر دلار ضربه سنگینی به صادرات ترکیه وارد کرد. این ضربه نه تنها تقاضا برای کالای این کشور را تحت تاثیر قرار داد، بلکه باعث تضعیف رقابت پذیری آن نیز شد. ترکیه انرژی و مواد خام خود را بر حسب دلار وارد و محصولات تولیدی و خدمات خود را بر حسب یورو صادر می کند.
توضیحات : کتاب صد سال دگر که به پیشبینیهای بهترین اقتصاددانهای جهان در مورد آینده میپردازد در سال ۲۰۱۳ توسط انتشارات ام.آی.تی وارد بازار شد. کتاب دامنه گستردهای از موضوعات مانند وضعیت کار، درآمد، بهداشت، بازارها، صنعت بیمه، شرایط سیاسی، فناوری و تغییرات آبوهوایی را در برمیگیرد. ایگناسیو پالاسیوس هوئرتا، گردآورنده این پیشبینیها خود استاد اقتصاد و مدیریت در مدرسه اقتصادی لندن است. او معتقد است اقتصاددانان، بهواسطه نظریههای علمی و آزمونهای عملی، بهترین افراد برای پیشبینی آینده هستند. به همین خاطر او در کتاب «صد سال دگر» سراغ ۱۰ نفر از برترین اقتصاددانان جهان رفته و از آنها خواسته پیشبینی کنند که طی ۱۰۰ سال آینده، یعنی تا سال ۲۱۱۴، اقتصاد جهان چه تحولات و روندهایی را تجربه خواهد کرد.
توضیحات : این کتاب, تحقیقی است درباره مبارزات ضد استعماری “امیرکبیر” که در هفت بخش سامان یافته است. در ابتدای کتاب تصویری از اوضاع و احوال کشور قبل از زمامداری امیرکبیر ترسیم میگردد; سپس اقدامات و اصلاحات و مبارزات او بر ضد استعمار و عمال استعمار بازگو میشود و پس از آن, وضع کشور پس از سقوط امیرکبیر و تجدید استعمار بررسی و ارزیابی میگردد. در بخش اول به “عوامل خاص تربیت امیرکبیر” اشاره شده است. بخش دوم به اوضاع “پیش از امیر” مربوط میشود که شامل دو فصل “آثار شوم پیمان ترکمان چای” و “در راه احراز کرسی صدارت” است. بخش سوم تحلیلی از “سیاست داخلی امیرکبیر” که این موضوعات را “تمرکز قدرت یا مبارزه با ملوک الطوایفی”, “تنظیم بودجه یا مبارزه با استعمار اقتصادی”, “تشویق صنعت و تکثیر ثروت”, “تقویت بنیه دفاعی”, “نهضت فکری و علمی”, “امیرکبیر و مذهب”. بخش چهارم با عنوان “سیاست خارجی امیرکبیر” از این مباحث تشکیل شده “امیر و نفوذ استعمارگران”, “جلوگیری از مداخله خارجی در امور داخلی”, “جاسوسی به نفع اجانب”, “استفاده از مذهب”, “امام زمان”, “اسناد جاسوسی”, “امیرکبیر و اقلیتهای مذهبی”, “امتیار بیگانه, یا دزدی رسمی”, “امتیاز حکومت بر خلیجفارس”, “افغانستان”, “کارشکنی بریتانیا و نقشههای دیگر امیر”. پایان کار و سرنوشت امیرکبیر موضوع بخش پنجم کتاب است. در بخش ششم نیز قضاوتهای دیگران و سخنان و نوشتههای صاحب نظران درباره امیرکبیر آمده است. آخرین بخش کتاب نیز به اوضاع ایران پس از امیرکبیر اختصاص یافته “عقبگرد در سیاست خارجی”, “امتیاز رویتر یا استعمار بی پرچم” و “دوران امتیازات”. کتاب با فهرست مطالب و اعلام به پایان میرسد.