توضیحات : پس از رکود اقتصادی سال ۲۰۰۸، محبوبیت اقتصاددانان، به ویژه آن ها که بحران مالی آن سال، پیامد نظرات و عملکردشان بود، به شدت کاهش پیدا کرد اما این روزها، مردم جهان بیش از هر زمان دیگری به اقتصاددانان روی آوردند تا به پاسخ پرسش هایشان برسند. اگر بخواهیم در این دورانِ پرسش گری، درباره مسیر و سرنوشت جامعه، و تغییر سریع و وسیع آن بهتر بدانیم، باید به فهمی کارآمد از علم اقتصاد برسیم. کتاب «راهنمای علم اقتصاد؛ الف تا ی» نوشته متیوبیشاپ، از روزنامه نگاران ارشد در اکونومیست، با هدف راهنمایی غیر اقتصاددانان هوشمند نوشته شده است و رسیدن به فهم مشترک این گروه با اقتصاددانان را دنبال می کند. در این کتاب بیش از ۷۰۰ اصطلاح، واژه و عبارت اقتصادی با توضیحی شفاف و ساده به موجزترین شکل ممکن در دسترس خواننده قرار گرفته است. کتاب سرشار از توضیح های ساده و به نسبت مختصر از مفاهیمی است که در دایره گسترده ای از اقتصاد قرار می گیرند. از نهادهای تاریخی بین المللی اقتصادی گرفته تا ترفندهای کلاه برداری در بازار مالی، همه و همه سرگذشتی روشن و قابل فهم در این کتاب دارند.
مفاهیم اقتصاد کلان، اقتصاد خرد، دانش مالی، نظریه ها و نظریه پردازها و سازمان ها و جغرافیاهای اقتصادی و سیاسی از دسته بندی های این کتاب است. خوانش این کتاب به همه علاقمندان به علم اقتصاد و کسانی که نمی خواهند از جهان امروز و تحولاتش بی خبر بمانند، توصیه می شود. متیو بیشاپ در مقدمه این کتاب نوشته است «هدف این کتاب، تشریح علم اقتصاد و مهم ترین ایده های آن، با پرده برداری از مهم ترین اصطلاحات و مفاهیم اقتصادی است. این کتاب تلاش می کند به جای یک تور مفصل در نظریه های علم اقتصاد، کتابی به طور کامل کاربردی باشد. تمرکز این کتاب بر آن وجهی از علم اقتصاد است که بر مشاغل، قیمت ها و تجارت اثر می گذارد. اثری که در هیئت مدیره ها تا سیاستمداران و مبلغان دیده می شود. در یک کلام، این کتاب به آن علمِ اقتصادی می پردازد که زندگی روزمره را لمس و نمایان می کند».
توضیحات : کتاب حاضر در ابتدا با محوریت موضوع “اقتصاد مقاومتی” تهیه شده بود که بعداً عنوان آن با صلاحدید دوستان به “خانواده و اقتصاد” تغییر یافت، لذا از همکاران محترم به این دلیل عذرخواهی نموده و اجازه می خواهم مطالب را به همان شیوه قبلی تقدیم نمایم. صحبت از “اقتصاد مقاومتی” در روزهای اخیر بسیار توسعه یافته است. از یک طرف دانش اقتصاد در تلاش می باشد تا عناصر این واژه را شناسایی کند و با برقراری ارتباط با اندوخته های موجود توضیحاتی داشته باشد و از طرف دیگر نیاز به الگوسازی برای این مفهوم هر روز بیشتر احساس می گردد. آن چیزی که در مورد اقتصاد مقاومتی مشخص می باشد کوشش بیشتر در اقتصادی عمل نمودن، است.
به عبارت دیگر اهمیت یافتن اقتصاد مقاومتی در حوزه سیاست، فرصتی است که اقتصاددانان در ایران، زمان زیادی به دنبال آن بودند، لذا استفاده از این فرصت برای من که چند سالی اقتصاد خوانده ام بسیار غنیمت می باشد. اعتراف می کنم اقتصاد، علم بسیار پیچیده ای است زیرا تلاش دارد رفتار اقتصادی انسان یا همان “موجود ناشناخته” را بررسی کند. همیشه در مباحث به این نکته اشاره می کنم که اقتصاد مانند یک ژله همواره در حال لرزش بوده و “بی ثباتی” ویژگی ذاتی آن است. هر لحظه که داده جدیدی ایجاد می-شود، همان لحظه عناصر موجود آن را به” اطلاعات” خاصی تبدیل نموده و بر اساس آن اطلاعات تصمیم و عمل می کنند. در بسیاری اوقات نیز، نوک این بردارهای اقتصادی همراستا نبوده و همدیگر را قطع و تضاد منافع ایجاد می شود.