توضیحات : در کتاب پیش رو کوشش شده است که تبیین جامعی از دیدگاه فیلسوف اُرُد بزرگ (بنیانگذار فلسفه اُرُدیسم) پیرامون مفهوم «زندگی» ارائه گردد: آخرین فرگرد (بخش) کتاب سرخ «زندگی» نام دارد. من بخش نخست این فرگرد را که شامل 75 سخن ارزشمند است را مورد بررسی و واکاوی قرار داده ام.
جمعبندی: نگرش فیلسوف اُرُد بزرگ پیرامون زندگی، نگرشی مثبت و امیدوارانه است. ایشان زندگی را سفری پرمخاطره اما پربار میدانند که فرصتی برای یادگیری، رشد و تعالی انسان فراهم میکند. از نظر ایشان، انسان بایستی با هوشیاری، شجاعت و مسئولیتپذیری در این سفر گام بردارد و از زیباییها و شگفتیهای آن لذت ببرد
توضیحات : انسان و جهان را میتوان از منظرهای گونه گون به تماشا نشست. کاری که مکاتب مختلف میکنند همین است و اختلافات از این جا ناشی میشود. فهم مطالب باطنی از دیرباز برای بشر تشنه از اهمیت خاص و ارزش ویژه برخوردار بوده است. او میخواهد بداند که کیست، کجاست و به چه سوی است. و گاه برای نیل به حقیقت، خود را به آب و آتش میزند. انسانِ زنده این چنین است. او میخواهد بداند، پس لازم است شیوههای دانستن را فرا بگیرد. برای ورود به قلمروهای باطنی باید نگاه ظاهربین گذشته را کنار زد و از آموزشهای متعارفی که همواره از بیرون القا شده و میشود، فاصله گرفت. جز این باشد نیل به مفاهیم بلند معنوی امکانپذیر نمینماید زیرا عوالم معنوی هر کدام دارای منطق و زبان ویژه خویشاند. “مدرسه نامتعارف” مقدمهای ضروری و زمینه ساز نیل به عوالم باطنی است. حق جو در میان این سطور میآموزد چگونه با نگرشی دیگر بر خویش و جهان بنگرد.
توضیحات : در قرن پنجم قبل از میلاد یونان از لحاظ اجتماعی و اقتصادی وضع نابهنجاری داشت چون طبقه اشراف به بیکاری و تن آسائی عادت کرده بودند نتیجه آنکه از بردگان مدام کار می کشیدند و طبقه آزاد گرچه مانند غلامان از شرکت در امور سیاسی ممنوع بودند ولی مجبور به انجام کار اجباری نبودند. از طرف دیگر دموکراتها با اشراف و مالکین قدیم به مبارزه برخاسته بودند که بیشتر وضع یونان را متشنج می کرد. در این شرایط آنهایی که مادی و منطقی فکر می کردند از جبهه دموکرات ها بودند و دانشمندان وابسته به جبهه اشراف انگارگرا بودند…
توضیحات : فلسفه و ریاضیات پیوندی ناگسستنی با یکدیگر دارند و در جهان جدید زبان ریاضی می تواند راهگشای مناسبی در گفتگوهای فلسفی باشد . یکی از موضوعات اصلی فلسفه، به ویژه مکتبهایی مانند حکمت متعالیه صدرایی “موجود مجرد ” است، مثلا وجود مفارق با ریاضیات اشتراک موضوع دارد. در فلسفه صحبت از وحدت کثیر، وحدت کثرت، یک – دو، ، تسلسل، استنتاج و قیاس مرکب و برهان خلف می کنیم که در تمامی مسائل، اشتراک موضوع با علم ریاضی وجود دارد. در قرن بیستم بسیاری از فیلسوفان ریاضیدان نیز بوده اند مانند برتراند راسل و بسیاری از ریاضیدانان نیز مانند ای، آی، جی بروئر فیلسوف بوده اند. در واقع خلاقیت فکری در ریاضیات و فلسفه در نهایت یکی است.
توضیحات : فریدریش نیچه نامی ناآشنا نیست؛ هر آن کس که باید او را بشناسد، می شناسد و هر آن کس هم که چه نمی شناسد و یا از او و اندیشه هایش بیزار است، چه بخواهد و چه نخواهد، از او بسیار تاثیر پذیرفته است. رکس ولشن استاد فلسفه و رئیس ارشد دانشکده ادبیات، هنر و علوم در دانشگاه کلرادو کلرادو اسپرینگز ایالات متحده در این اثر با جزئیات فراوان و موشکافی هایی دقیق به کاوش فلسفه نیچه پرداخته است. این کتاب مشتمل بر 9 فصل بوده و زبان آن، علی رغم پیچیدگی هایش که البته پیچیدگی های خودِ فلسفه نیچه است، زبانی است ساده و روان. بنابراین قشر خاصی از خوانندگان را طلب نکرده و هر کسی با کمی اطلاعات فلسفی قادر خواهد بود تا از پی خوانش آن برآید.
توضیحات : برخلاف نیچه و هگل و اکثر مردان بزرگی که در اطراف او بودند، شوپنهاور همدردی مخصوص نسبت به آلمانها نشان نمی داد. این که سهل است، بالعکس، تحقیرشان می کرد و برای غرور ملی و سرحدات میهن ارزشی قائل نبود. ایده این که نابغه ای مانند کانت یکی از نوابغ آلمان دانسته شود، حس تحقیر او را نسبت به کلیه ملتها برمی انگیزد، زیرا به عقیده او نابغه تعلق به تمام جهان دارد و به یک کشور مخصوص اختصاص ندارد. او یک بار اظهار داشت گوته برای اولین بار احساس آلمانی بودن را در او بر می انگیخت. احترامی که برای گوته قائل بود و عشقی که به زبان آلمانی داشت (او معتقد بود سایر زبانهای اروپایی فقط لهجه های عوامانه هستند) کمی حس وطن پرستی در او برمی انگیخت ولی برای نفس آلمانها سلوکش به طور قطع آمیخته با عیب جویی و انتقاد بود. لذا با غرور بسیار زیاد وی اصرار می کند که از اخلاف یک خانواده هلندی است و طرز املای نام خودش را دلیل بر این می داند که در اصل او یک آلمانی نیست. او با خوشحالی اعلام می دارد میهن نیاکان او جمهوری هلند یا سرزمین دکارت و اسپینوزا بوده است…
توضیحات : تحقیقات علمی بر این پایه استوار است که همه اتفاقاتی که میافتد معین شده توسط قوانین طبیعت هستند و این در مورد اعمال مردم نیز صادق است برای همین یک محقق علمی به سختی میتواند تمایل به این عقیده داشته باشد که اتفاقات را میتوان با دعا خواندن تحت تاثیر قرار داد مثلا با ارزو کردن یا تمنا کردن از یک موجود ماورای طبیعت بتوان به تغییری دست یافت
توضیحات : نوشته حاضر متن فشرده ای است درباره فلسفه (متافیزیک) و فلسفه علم که به منظور تدریس تهیه و تدوین شده است. و به همین لحاظ توصیه می شود که مطالعه آن به کمک یک معلم صورت گیرد. هم درباره فلسفه، هم درباره متافیزیک سخن بسیار می توان گفت و هیچ متنی را نمی توان یافت که همه مطالب فراوانی را که درباره آنها هست شامل باشد، اصل گزینش در اینجا هم حاکم است. ما بیشتر با توجه به پاسخ پرسش هایی چندی که با آنها برخورد داشتیم و گمان می کنیم که کم و بیش برای کسان بسیاری آن سوالات وجود دارد، این متن را فراهم آورده ایم و توضیحات بسیار دیگر را که برای منظور فوق ضرورت نداشته اند، نیاورده ایم. نیز در مورد اخلاق ما سخن به کوتاهی بسیار گفته ایم.
توضیحات : آنچه در این کتاب آمده است نتایجی است انکار ناپذیر از مجموعه دانسته های انسان و دست آوردهای تکنولوژیکی او و بر نویسنده حرجی نیست اگر برخی از نتایج حاصله از مقدمات ذکر شده مغایر با باورهای رایج و جمعی بوده باشد. با این حال تسری این نتایج به اموری سیاسی و نتیجه گیری های غیر واقعی مورد تائید نویسنده نخواهد بود و پاسخ به آنها را باید در جای دیگری جستجو نمود.
سرچشمه و آغاز هیچ چیز انسانی در بیرون از انسان و آنچه او را شکل میدهد نیست، همه چیز در رابطه با انسان شکل میگیرد، با نادیده گرفتن انسان و آنچه او را شکل میدهد و تحت هرعنوان هیچ بحثی در هیچ زمینهای به نتیجه نمیرسد. در آغاز هر بحثی باید انسان بعنوان اصلی ترین موضوع و موجود و عامل مورد نظر قرار گیرد، بدون توافق در مورد این مقوله اصلی یعنی انسان و خصوصیات و ساختار او هر بحثی به بیراهه میرود و نتایجی بی معنی و تهی بدست خواهد آمد.
توضیحات : فلسفه به زبان ساده به بررسی موضوعات گوناگون فلسفی می پردازد. به یقین، سبک سلیس و روان آن شوق خواننده را برای مطالعات بیش تر برخواهد انگیخت؛ دقیقا همان کاری که از یک متن مقدماتی انتظار می رود. این کتاب برای هر کسی که می خواهد بداند اساسا فلسفه درباره ی چه موضوعی سخن می گوید، فوق العاده سودمند است. تیچمن و اوانز در این کتاب، که اخیرا بازبینی شده و مطالب آن تفصیل یافته است، شاخه های مختلف فلسفه را آن گونه که در دنیای انگلیسی زبان امروز مورد مطالعه قرار می گیرد، به زبانی ساده معرفی می کنند. مولفان کتاب، قلمرو فلسفه را به شش بخش تقسیم کرده اند: ما بعد الطبیعه، فلسفه ی اخلاق، فلسفه ی سیاست، فلسفه ی علم، فلسفه ی منطق و فلسفه ی زندگی. آنان کتاب را با شرح مختصری درباره ی چیستی فلسفه آغاز می کنند و پس از آن، با ورود به محوری ترین و مهم ترین مسائل فلسفی از آن جمله: مباحث مربوط به ماهیت وجود، معرفت، آزادی، خدا، اخلاق، سیاست، علم و هدف از زندگی انسان، خواننده را راهنمایی می کنند.