توضیحات : کتاب حاضر شرحی اجمالی آثار تخت جمشید است و توسط سید محمدتقی مصطفوی به ضمیمه ۲۹ تصویر و دو نقشه تالیف شده است و حاوی اطلاعاتی ضروری و مناسب درباره این مفاخر ملی بی نظیر می باشد. مطالب مذکور در این مختصر برای اقناع واردین و بازدیدکنندگان آن در گردش نسبتا کوتاه تهیه گشته و بحث در جزییات ساختمانی هر بنا و ذکر تغییر و تبدیلهای بعدی و بررسی دقیق نکات فنی و صنعتی هریک آنها در این راهنما مورد پیدا نمی کند.
توضیحات : این فهرست شامل آن قسمت از بناها و امکنه تاریخی است که از بدو تشکیل اداره کل باستانشناسی تا زمان نگارش این کتاب بر طبق قانون و آییننامه حفظ آثار عتیقه بهتدریج در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است؛ از اینرو این رساله شامل کلیه بناهای تاریخی و اماکن و اتلال باستانی ایران نمیباشد. در این فهرست افزون بر بناهای تاریخی برای معرفی اتلال و سایر اماکن باستانی که در حقیقت معتبرترین اسناد تاریخی کشور میباشند، فهرستی دیگر تنظیم و برای اطلاع مشتاقان و علاقمندان به شناسایی قدمت تاریخی این مرزوبوم در پایان کتاب با ذکر نام و موقعیت جغرافیایی هر یک درج گردیده است.
توضیحات : عالیترین هنر ایرانی به معنی حقیقی در این دوره ، معماری آن اســت . ایـن هنر در بناهــای عظیم پاسارگاد و تخت جمشید و شوش تجلی کرده است . نخــستین پایتــخت هخامــنشی در ایالــت پارس در سالهای ۵۵۹ تا ۵۵۰ ق . م ، به دست کوروش بنا شده و سپس از ۵۲۹ تا ۵۲۱ به دست پسرش کمبوجیه تکمیل گردیده . بنای معروف آرامگاه کوروش در مغرب دهکده مادر سلیمان واقع است . پوشش این آرامگاه از سنگ و به شکل شیروانی است . برای ساختن آن قطعات بزرگ سنگ آهک را روی هم گذارده اند . قسمت پایین آن از شش ردیف پلکان تشکیل می شود ، بطوری که شکل هرمی را پیدا کرده است .