توضیحات : بهشت زهرا ۴۳ ساله شد – نگاهی به تاریخچه میدان توپخانه تهران – ناگفته هایی از خیابان ولیعصر تهران – مردان تهران قدیم چه می پوشیدند – مراسم ازدواج در تهران قدیم – ماه رمضان در تهران قدیم – ماجرای ورود دوچرخه به تهران – گذری بر قهوه خانه های تهران – کاخ صاحبقرانیه تهران – طیب و هیات لوطی های تهران – شکست هیتلر در تهران قدیم رقم خورد – ساختمانهای بلند تهران و تاریخچه آن – زنان و غائله نان در تهران در دوره مظفرالدین شاه – در جستجوی قدیمی ترین کتابفروشی تهران – تهران و شهردارانش ؛ از مهندس باشی تا قالیباف – تهران عصر پهلوی – تکیه دولت تهران – پرسه در تهران قدیم – بازار در تهران قدیم – آشنایی با چند محله قدیمی تهران – نماینده ای که کل حقوقش برای تاسیس بیمارستان در جنوب تهران اختصاص داد – نخستین کارخانه برق تهران چگونه شکل گرفت – میدان توپخانه در تهران قدیم – مراسم تعزیه خوانی در تهران قدیم – محدوده تهران قدیم – ماشین دودی و واگن اسبی تهران قدیم – گزارشی از تهران ۲۵۰ هزار نفری دوره ناصرالدین شاه – گدا گیری در تهران – کاخ سلطنت آباد تهران – طرح انتقال پایتخت از تهران در جنگ جهانی اول – سرنوشت اولین فرستاده های لنین به تهران – سابقه تاریخی کتابخانه ملی تهران – درشگه و گاری ها در تهران – جیره بندی نان در تهران در ۷۰ سال پیش – تهران عهد قاجار – تکیه های تاریخی تهران – پیشینه تاریخی محله دولاب تهران – بزرگداشت حماسه حسینی در تهران عصر ناصری – آلودگی هوا ی ۵۶ سال پیش تهران – ۱۰۴ سالگی فتح تهران
توضیحات : سید محمود پاکزاد (متولد ۱۳۰۳ خیابان ری تهران، درگذشت ۱۳۸۰، تهران) از اولین عکاسانی است که تاریخ خیابانهای تهران را مصور و مستند و زندگی مردم و شهرهای ایران را ثبت کرده است. آرشیو ملی ایران در بیستمین سالگرد درگذشت این عکاس برجسته کشور، تعدادی از عکسهای اهدایی پاکزاد به سازمان اسناد ملی در سال ۱۳۷۸ را منتشر کرده است.
پاکزاد در شرحی که از زندگی خود در ابتدای کتاب «طهران قدیم» آورده، به چگونگی جمعآوری عکسهایش اشاره کرده است: «سال ۱۳۶۰ که کارها یک کمی کساد شد به فکر افتادم عکسهایی را که قدیم گرفته بودم چاپ کنم. چند تا از عکسها را چاپ کردم و پشت ویترین گذاشتم و دیدم باز مثل همان نان و پنیر مردم را پشت ویترین میخکوب میکند و گاهی هم میآمدند و از عکسها میخریدند. کم کم مشتریها زیاد شدند و ما هم تمام کارهای دیگر را کنار گذاشتیم و به چاپ عکسهای قدیم پرداختیم. من در واقع از همه چیز عکس میگرفتم؛ از تمام کاروکسبهای تهران، مغازهها، اشیا، خیابانهای معروف، بیمارستانها و سینماها. در سال ۱۳۷۷ خودم را بازنشسته کردم و مغازه را فروختم.
تا به حال شاید ۲۰ هزار تا از این عکسها را چاپ کردم و الان هم به طور مرتب از تهران از تغییرات ساختمانها، خیابانها و راههایش عکس میگیرم. تا به حال از تلویزیون، مرکز اسناد رسمی و خیلی جاهای دیگر به سراغ این عکسها آمدهاند و هر سال تقویم عکسهای ما تا آمریکا و اروپا میرود و همان عکسهایی که من بیدلیل و فقط برای تمرین میگرفتم حالا به منبع بسیار خوبی برای شناسایی تاریخ شهر تهران تبدیل شده است. در آخر به این نتیجه رسیدم که عکاسی اقیانوس بیکران است که من پس از سالها تجربه دانستم که انگشتی بر آن تر کردهام و یک عکس خوب برلیانی است پربها.»
توضیحات : این فهرست شامل آن قسمت از بناها و امکنه تاریخی است که از بدو تشکیل اداره کل باستانشناسی تا زمان نگارش این کتاب بر طبق قانون و آییننامه حفظ آثار عتیقه بهتدریج در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است؛ از اینرو این رساله شامل کلیه بناهای تاریخی و اماکن و اتلال باستانی ایران نمیباشد. در این فهرست افزون بر بناهای تاریخی برای معرفی اتلال و سایر اماکن باستانی که در حقیقت معتبرترین اسناد تاریخی کشور میباشند، فهرستی دیگر تنظیم و برای اطلاع مشتاقان و علاقمندان به شناسایی قدمت تاریخی این مرزوبوم در پایان کتاب با ذکر نام و موقعیت جغرافیایی هر یک درج گردیده است.
توضیحات : کتاب مکانهای دیدنی و توریستی شهر تهران تألیف آیتوریسما، یکی از مجموعه کتابهای معرفی جاذبههای گردشگری ایران میباشد که به معرفی مکانهای دیدنی کلانشهر تهران از جمله آثار و بناهای تاریخی، مکانهای تفریحی، مکانهای مذهبی، موزهها و جاذبههای طبیعی این شهر میپردازد. در هر مورد ابتدا مکان مورد نظر به همراه آدرس آن بصورت مختصر معرفی شده و در ادامه عکسهای ارسال شده توسط عکاسان ارائه شده است. هدف از این کتاب معرفی شهر تهران برای گردشگران و علاقمندان به سفر و یا علاقمندان به مطالعه در رابطه با این شهر زیبا میباشد و در این راستا سعی شده است از عکاسان خوب کشور برای تهیه این کتاب استفاده گردد. این مجموعه در نظر دارد در ویرایشهای بعدی این کتاب، عکسهای دیگری که از کاربران در ادامه دریافت میگردد را مورد استفاده قرار دهد.