توضیحات : کتاب زن از دکتر شریعتی که به دست دکتر شریعتی نوشته شده است. در اجتماع و فرهنگ اسلامی سه صورت از زن داشته ایم که به یکی زن سنتی و مقدس مأب و یکی صورت زن متجدد و اروپایی مأب که تازه آغاز به رشد و زیاد شدن کرده می باشد و یکی هم صورت فاطمه علیه سلام و زنان فاطمه مانند که هیچ شبیه و وجه مشترکی با چهره ای به اسم زن سنتی نداشته اند. سیمایی که از زن سنتی در تفکر و اندیشه افراد با وفا به مذهب در اجتماع ما تصویر شده است با کمالات فاطمه ع همان اندازه دور و بیگانه ی باشد که چهره زن مدرن.این زن سوم زنی می باشد که خواهان انتخاب است و زنی است که نه صورت و ظاهر موروثی را پزیرفته است و نه چهره تحمیلی صادراتی پست ترین و پلیدترین دشمنان آدمی را.
توضیحات : جهان بینی و ایدئولوژی جلد ۲۳ از مجلد آثار مرحوم دکتر علی شریعتی است. که در آن به معناهای فلسفی و جامعه شناسی جهانبینی و ایدئولوژی از دید متفکرین گوناگون می پردازد و سپس تفسیر خود را از این پدیده ها بیان می کند.
فهرست مطالب :
ﺟﻬﺎن ﺑﯿﻨﯽ
ﺗﻮﺣﯿﺪ و ﺷﺮک
ایدئولوژی ۱
ایدئولوژی ۲
ایدئولوژی ۳
ایدئولوژی ۴
ایدئولوژی ۵
پرسش و پاسخ
شفاعت تابویی و شفاعت ایدئولوژیک
هجرت و تمدن
توضیحات : تشیع علوی و تشیع صفوی عنوان کتابی است از علی شریعتی که در سال ۱۳۵۱ خ به چاپ رسید.متن این کتاب از سخنرانی دکتر شریعتی در حسینیه ارشاد که به همین مضمون بود گرفته شده است. کتاب تشیع علوی و تشیع صفوی به مقایسه بین شیعه بنیادین و اصیل که در تفکر امامان شیعه بود، با شیعه در بینش و ایدئولوژی صفویان میپردازد. نویسنده ضمن تعریف دو نوع طرز فکر شیعه، مباحث مختلف دین اسلام و شیعه را در دو نوع اندیشه ارزیابی میکند. مباحثی نظیر عترت، عصمت، وصایت، ولایت، امامت، عدل، تقیه، سنت و نفی بدعت، غیبت، شفاعت، اجتهاد، دعا و تقلید در این کتاب و بین دو نوع شیوه تفکر، بررسی و مقایسه میشود.
توضیحات : کتاب بسیار معروف «هبوط در کویر» از بهترین کتاب های دکتر علی شریعتی است که جلد ۱۳ از مجموعه آثار آن یار سفر کرده را تشکیل می دهد. هبوط در کویر» عنوان کتابی است که ابتدا در دو کتاب با عنوانهای «هبوط» و «کویر» به چاپ رسیدهاند. شریعتی در بخش اول کتاب یعنی هبوط، داستان سمبلیک آدم و هبوط او را از بهشت مینویسد که در حقیقت فلسفه تاریخ اوست که به زبان نماد و سمبل حکایت میشود و در بخش دوم، کویر را به عنوان نماد وطنش ایران برمیگزیند و با برشمردن مشخصات کویر، مسایل آن روز و تاریخ پر و فراز و نشیب ایران را ترسیم میکند و می گوید: «کویر، تاریخی که در صورت جغرافیا نمایان شده است.»
توضیحات : اسلامشناسی نام کتابی است از آثار دکتر علی شریعتی. این کتاب با طرح کلی و اساسی مکتب بر پایه جهان بینی آغاز میشود و در ادامه با بیان و شرح شعب جهان بینی مکتب یعنی فلسفه تاریخ، جامعه شناسی و انسان شناسی و در ضمن مقایسه مکاتب دیگر نتیجه نهایی ارایه مکتب را فراهم آمدن ایدیولوژی ای میداند که جامعه آرمانی مولود آن است. بخش عمده کتاب را تشریح نقش جهان بینی توحیدی اسلام در برابر تثلیث و چندگانگی در سایر مذاهب و آثار و مآثر آن تشکیل میدهد. شریعتی در این کتاب انسان آرمانی را بر پایه باور و اعتقاد به توحید (به معنای مقهور بودن در برابر اراده و مشیت الهی و جهت یابی وی به سمت آرمان هستی) مولود همان جامعه آرمانی میداند که اسلام (به عنوان مکتب) درصدد تهیت آن است. ایدهای مطلق که بر پایه سنت و کتاب اسلام فلاح و رستگاری دنیا و آخرت نوع بشر را فراهم میآورد. در این کتاب نقدهای اساسی به مکتبهایی چون مارکسیسم، ماتریالیسم و ایدئالیسم وارد شدهاست.
توضیحات : آیین میترایی درست به همان میزانی که «زیبایی» را یک واقعیت میداند، «نا زیبایی» را نیز به همان میزان یک واقعیت میداند. نور را یک واقعیت، ظلمت را نیز یک واقعیت دیگر، خیر را یک واقعیت، شرّ را نیز یک و اقعیت، یزدان یک واقعیت، اهریمن نیز یک واقعیت. دلخوش بودن بیهوده، و خود فریفتن که: همه چیز خیر است، شرّی در عالم وجود ندارد، شرّها عدمیات هستند و… یا: همه چیز جلوهی خدا است، همه چیز مظهر خداست و… و نیز عشق به همه چیز و بالاخره زیبا دیدن همه چیز، راهی به میترائیزم ندارد. «مهر» و «کین» دو واقعیت متضاد هستند؛ سمبل مهر، خورشید نورانی است. و سمبل کین، ظلمت است. سرود مدار مهر یزدان است. سرود مدار کین اهریمن است. در عین حال؛ مهر که مهر است اگر نسبت به «کین» کین نداشته باشد، مهر نیست. انسان کامل، کامل و سالم نمیشود مگر خود مهری شود که نسبت به «کین» کین دارد. انسان کامل تیر و کمان هم دارد اما آن را به سوی اهریمن نشانه رفته است. جنگ نا زیباست اما جنگ با نا زیبایی، زیباست. بدینسان فرق میان اصول میترائیزم با هر فلسفهی دیگر به خوبی روشن میشود. و اصلِ «برای درک زیبایی، درک نا زیبایی، ضرورت دارد و بالعکس»، اصل صریح، روشن، غیر پیچیده و بدون ابهام، در این آیین ایرانی است. که در این مساله، نزدیکترین دین به اسلام اصیل است.
– جای خالی تعریف در علوم انسانی
– زیبایی و چند نسبیت دیگر
– هنر و زیبایی در آشفته بازار علوم انسانی
– زیبایی و درک علمی
– ویل دورانت و زیبایی
– شیخ اشراق و زیبایی
– ملا صدرا و زیبایی
– دکتر شریعتی و زیبایی
– میترائیزم و زیبایی
– دین و زیبایی
– خوشبختانه و متأسفانه
– معمای زیبا خواهی انسان و کلید آن
– چیستی زیبایی: تعریف
– نگرش منفی سه دین اخیر به برخی هنرها
توضیحات : فاطمه، فاطمه است، نام کتاب کوچکی از علی شریعتی است که از روی سخنرانی سال ۱۳۴۹ وی تدوین شدهاست . تا کنون این کتاب به چندین زبان ترجمه شدهاست. در بخش پایانی و مشهورترین بخش این سخنرانی، شریعتی چنین میگوید:
خواستم بگویم، فاطمه دختر خدیجهٔ بزرگ است، دیدم فاطمه نیست.
خواستم بگویم، که فاطمه دختر محمد است. دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم، که فاطمه همسر علی است. دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم، که فاطمه مادر حسین است. دیدم که فاطمه نیست.
خواستم بگویم، که فاطمه مادر زینب است. باز دیدم که فاطمه نیست.
نه، اینها همه هست و این همه فاطمه نیست. فاطمه، فاطمه است.