توضیحات : عروض واژهای عربی و بهمعنی فن سنجیدن شعر و شناختن وزنها و بحرهای کلام منظوم با افاعیل عروضی و پیدا کردن اوزان اشعار برپایهٔ آن افاعیل است. به این دلیل این دانش را «عروض» نامیدهاند که وزن شعر بر آن عرضه میشود. برابر پارسی چامهسنجی برای آن مناسب مینماید. درضمن، اصطلاح «عروض» به جزوِ آخر از مصراع یکم هر بیت شعر هم اطلاق میشود.
به زبان ساده عروض علمي است كه از وزن و درستي يا نا درستی اوزان شعری و از معمول يا نامعمول بودن آنها گفتگو مي كند. از نظر لغوي از كلمه ی عرضه كردن گرفته شده است. ازسابقه ي علم عروض قبل از اسلام اطلاعي در دست نيست. اما در قرن دوم هجري در ميان اعراب شخصي به نام خليل بن احمد فراهيدی توانست روابط ميان اوزان و اشعار را استخراج و تنظيم كند. و سپس ايرانيان علم عروض را از اعراب گرفته و تغيراتي در آن دادند.
توضیحات : بوستان سعدی یا سعدینامه نخستین اثر سعدی است که کار سرودن آن در سال ۶۵۵ هجری قمری پایان یافته است. سعدی این اثر را در زمانی که در سفر بوده است، سروده و هنگام بازگشت به شیراز آن را بر دوستانش عرضه داشته است. این اثر در قالب مثنوی و در بحر متقارب سروده شده است، و از نظر قالب و وزن شعری حماسی است هر چند که از نظر محتوا به اخلاق و تربیت و سیاست و اجتماعیات پرداخته است. این کتاب حدود چهارهزار بیت دارد، و سعدی آن را به نام اتابک – ابوبکر بن سعد زنگی کرده است. بوستان سعدی به ده باب تقسیم شده است:
– عدل
– احسان
– عشق
– تواضع
– رضا
– ذکر
– تربیت
– شکر
– توبه
– مناجات
– ختم کتاب
توضیحات : کتاب پیش رو برگ سبزیست تحفۀ درویش، برگرفته از درک هستی ، شور مستی، شیفتگی و حیرانی این حقیر در ذات بی همتای پرودگار عالم در کنار تجربۀ زیستن در روزمرگی ها و کوچه پس کوچه های زندگی با خمیرمایه ای از طبع شاعرانه… مضمون اوراق اشعار معنوی، عارفانه، صوفیانه و معدودی نیز اخلاقی و اجتماعی در قالب مثنوی می باشد… خوانش مهربانانه و مشفقانۀ خوانندۀ دانا، نور امیدیست برای خویشتنِ این خویش کمترین تا بنوازم دفتر دوّم را…
توضیحات : کشکول شیخ بهایی کتابی جُنگ مانند از شیخ بهایی شامل شعرها و نثرهای مورد علاقه او است. برخی از این شعرها و نثرها از خود وی و برخی نیز گردآوری او از دیوانها و کتابهای مورد علاقهاش هستند. مطالب این کتاب، مضامینِ دینی، تاریخی، ادبی، ریاضی و نجومی دارند. این مطالب اغلب بیهیچ نظم خاصی به دنبال هم آمدهاند. با این حال این اثر بیش از سایر تالیفات وی خواننده را به ضمیر فکری شیخ بهایی نزدیک میکند.
توضیحات : فتحعلیشاه قاجار (۱۱۵۱-۱۲۱۳ شمسی) دومین شاه قاجار بود که حدود ۳۶ سال بر ایران فرمانروایی کرد. وی در سالهای اول حکومت خود، به سرکوبی مخالفان و رقبایش مشغول شد. پس از به قدرت رسیدن با نزدیک شدن به علمای شیعه و مجتهدین تلاش زیادی کرد تا پایه های مشروعیت قدرت نوپای قاجار را در میان مجتهدین محکم کند. وی توانست در جنگهای ایران و روس از حمایت علما در ترغیب مردم به جهاد بهره مند گردد. اما جنگ های ایران و روس به جدا شدن بخش های بزرگی از شمال غرب کشور منجر شدند. کتاب پیش رو دیوان کامل اشعار فتحعلیشاه قاجار می باشد که با دیباچه ای از میرزا محمد صادق مروزی وقایع نگار دربار آراسته شده است. این کتاب در سال ۱۳۴۴ توسط انتشارات کتابفروشی قائم به چاپ رسیده است.
توضیحات : منیره حسین پوری نویسنده و شاعر متولد ۱۳۶۷ می باشد.وی دانشجوی رشته علوم سیاسی و فارغ التحصیل ازرشته ی نویسندگی ست.شعرسپید تنها قالب شعری ست که او برای سرودن انتخاب کرده است.کتاب اول او (دهان خشک ناودان ها) و کتاب دومش (درخت محافظه کاراست )می باشد.اشعاروی در بسیاری از جشنواره های کشوری دارای رتبه است به عنوان مثال رتبه ی سوم کشوری در جشنواره تولیدات حوزه هنری برای اولین کتابش. اشعار او کوتاه و با زبانی صمیمی با مخاطبش ارتباط برقرارمیکند.
توضیحات : کاظم سادات اشکوری شاعر، نویسنده، مترجم، منتقد، پژوهشگر، مردم شناس، داستان نویس، ویراستار، مولف، ادیب و محقق ایرانی در هفدهم خردادماه سال ۱۳۱۷ هجری شمسی در اشکور از توابع گیلان چشم به جهان گشود. تحصیلات خود را تا لیسانس در دانشگاه تهران ادامه داد.
از آثار او :اشعار در نشریات آرش، امسال، بازار، بررسی کتاب، جنگ چاپار،
فصلی در هنر، نگرشی در هنر و ادبیات.
مجموعه اشعار شبها، ۱۳۴۱٫ – مجموعه اشعار از دم صبح، ۱۳۵۵٫ – مجموعه اشعار با ماسه های ساحل، ۱۳۵۶٫ – مجموعه اشعار آن سوی چشم انداز، ۱۳۵۰٫ – مجموعه اشعار رگبار آفتاب، ۱۳۵۷٫ – مجموعه اشعار ماهتاب اسفند، ۱۳۶۷٫ مجموعه داستان یک ساعت از ۲۴ ساعت، ۱۳۵۰ – مجموعه داستان برگ ها می ریزند ، ۱۳۵۱٫ – مجموعه داستان شبنم برخاک ، ۱۳۵۵ . زبان سادات اشکوری در اشعار، مستقل و مشخص است. شعر وی لحنی مهربان و صمیمی دارد که با زبانی ساده، لطیف و خوش آهنگ سروده شده است. شعرهای نخستین او چهار پاره های پیوسته ای است با مضمون ها و تصویرهایی از طبیعت. او به ویژه به طبیعت زادگاهش نی پردازد و اشکور را به صورت دقیق در تصویرهایی نو برای ما حکایت می کند و ما را به تماشای طبیعت با نگاهی دیگرگونه فرامی خواند.شعر سادات اشکوری بعدها رنگی عرفانی گرفت و مضمون های اجتماعی نیز در آن وارد شد.در سال های اخیر نوعی ناامیدی و اندوه تلخ نیز در میان
اشعارش دیده می شود.
یکی از اشعار او را با هم می خوانیم:
با ماسه های ساحل
این صوفیان صاف
که راه زندگی را
تا وادی فنا
توضیحات : محمد فضولی یا ملا محمد بن سلیمان بغدادی شاعر و ادیب ترک است. او را «بزرگترین شاعر ترکی آذربایجانی در سدهٔ دهم» میدانند. پدر وی ساکن حله در عراق امروزی بود و محمد فضولی در آنجا بهدنیا آمد و در بغداد پرورش یافت از این روی، سه زبان ترکی، فارسی و عربی را به خوبی میدانست و به هر سه زبان شعر سرودهاست. او را یکی از پایهگذاران سبک هندی میدانند.
توضیحات : حسین پناهی در سال ۱۳۳۵ در روستای دژکوه استان کهگیلویه و بویراحمد متولد شد. او تحصیلات ابتدایی را در همان روستا گذراند و در شهر بهبهان دوران دبیرستان را طی کرد. سپس به تحصیل در مدرسه آیت الله گلپایگانی در قم پرداخت و دوره چهارساله هنرجویی در مدرسه آناهیتا را نیز پشت سر گذاشت او پس از آن به فعالیت در عرصه سینما پرداخت و بازیگری در تلویزیون را نیز تجربه کرد. نخستین مجموعه شعر او با نام من و نازی در ۱۳۷۶ منتشرشد،این مجموعه ی شعر تا کنون بیش از شانزده بار تجدید چاپ شد و به شش زبان زنده ی دنیا ترجمه شده است. وی در ۱۴ مرداد ۱۳۸۳ و در سن ۴۹ سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت.
توضیحات : اسبهای آبی پایین آمدند از روح
اسبهای شکستهبسته که روزی کثیف بودند
و در خلوتگاه خواب به سر و یالشان دست کشیدیم
پس شرمنده دریافتم که مدتها (شاید یک سال و اندی)
از زمانی که حوادث نوروزی را به فراموشی سپرده بودم
به تپههای بالایی هورقلیایی نیندیشیدهام
آه در حالی که دمبهدم آستینم از اشک خیس میشود
گاریهای شلختهای را به یاد میآورم
که هر شامگاه میدانچهای سرگردان را به هم میریختند
کیوسکی در کار بود تا پری، پرندهی دختر آنجا چند لحظهای بیارامد
روحم صخرهای بود که رودخانه را هنوز مینگرد
و هزار سایهی مرتب پس از صد سال گذشتند
توضیحات : خواجه شمس الدین محمد بن محمد حافظ شیرازی شاعر بزرگ سده هشتم ایران و یکی از سخنوران نامی جهان است. بیشتر شعرهای او غزل هستند. حافظ درباره عشق الهی که موضوع غزلهای عرفانی اوست، صحبت میکند. در مورد عشق انسانی هم وقتی از معشوقان جسمانی و مادی صحبت میکند، خاطر نشان میکند که عشق وی همچون امری است که به یک سابقه ازلی ارتباط دارد. در غزلهای عرفانی حافظ، عشق مجازی همچون پردهای به نظر میآید که عشق الهی در ورای آن پنهان است. دیوان حافظ که مشتمل بر حدود ۵۰۰ غزل، چند قصیده، دو مثنوی، چندین قطعه و تعدادی رباعی است، تا کنون بیش از چهارصد بار به اشکال و شیوههای گوناگون، به زبان فارسی و دیگر زبانهای جهان بهچاپ رسیده است. شاید تعداد نسخههای خطّی ساده یا تذهیب شدهٔ آن در کتابخانههای ایران، افغانستان، هند، پاکستان، ترکیه و حتی کشورهای غربی از هر دیوان فارسی دیگری بیشتر باشد
توضیحات : این کتاب مجموعه شعرهای رضا کاظمی است و حال نمونه ای از این کتاب :
هزار سال تمام است که سر به راه می روم
و سر به زیر و سر به آسمان، اما
صدای شاد خنده هات نیست
و عطر خوش گلهای دامنت
و روبان سبز – نارنجی گیس هات که در باد برود
و پسری پاپتی بر ساحل کارون بیت بخواند
حالا کجای خاک بانوی مادر شده ای ای بانو ؟ !