توضیحات : هوشنگ ابتهاج شاعر مشهور و محبوب معاصر بود که سرایش غزل و شعر نو را همزمان با هم آغاز کرد. او در شعر تحت تاثیر نیما یوشیچ و شهریار است. شهرت وی بیشتر به غزل سرایی می باشد. مضامین عاشقانه در اشعار ابتهاج رنگ و بوی اجتماعی تر به خود گرفته و نیز تجربه های شخصی در آثارش به خوبی نمایان است؛ همچنین تشبیهات بلیغ و رسا، استعارات زیبا و موسیقی واژگان را می توان در سروده های وی به کرات دید، شنید و خواند.”سایه” در سرایش تلاش کرده بود تا به سمت و سوی زبان مدرن پیش برود، هرچند که به اوزان فارسی نیز وفادار مانده است.
توضیحات : نیما یوشیج با مجموعه تأثیرگذار افسانه، که مانیفست شعر نو فارسی بود، در فضای راکد شعر ایران انقلابی به پا کرد. نیما آگاهانه تمام بنیادها و ساختارهای شعر کهن فارسی را به چالش کشید. شعر نو عنوانی بود که خودِ نیما بر هنر خویش نهادهبود. تمام جریانهای اصلی شعر معاصر فارسی وامدار این انقلاب و تحولی هستند که نیما نوآور آن بود. بسیاری از شاعران و منتقدان معاصر، اشعار نیما را نمادین میدانند و او را همپایهٔ شاعران سمبولیست به نام جهان میدانند. نیما همچنین اشعاری به زبان مازندرانی دارد که با نام «روجا» چاپ شدهاست. نیما در سال ۱۳۰۰ منظومه قصه رنگ پریده را که یک سال پیش سروده بود در هفتهنامه قرن بیستم میرزاده عشقی به چاپ رساند. این منظومه مخالفت بسیاری از شاعران سنتی و پیرو سبک قدیم مانند ملک الشعرای بهار و مهدی حمیدی شیرازی را برانگیخت. شاعران سنتی به مسخره و آزار وی دست زدند. در پاییز سال ۱۳۰۱ شعر «ای شب» را در روزنامهٔ هفتگی نوبهار منتشر کرد. نیما در این رابطه میگوید: «در پاییز سال ۱۳۰۱ نمونهٔ دیگری از شیوهٔ کار خود «ای شب» را که پیش از این تاریخ سرودم و دست به دست و مردود شده بود، در روزنامهٔ هفتگی «نوبهار» دیدم. شیوهٔ کار در هر کدام از این قطعات تیر زهرآگینی به خصوص در آن زمان به طرفداران سبک قدیم بود.
توضیحات : پروین اعتصامی در قطعه ای با عنوان «سرود خارکن» می گوید:
به صحرا سرود این چنین خار کن
که از کندن خار، کس خوار نیست
جوانی و تدبیر و نیروت هست
به دست تو این کارها کار نیست
به بیداری و هوشیاری گرای
چو دیدی که بخت تو بیدار نیست
جوانی گه کار و شایستگی است
گه خودپسندی و پندار نیست
زر وقت باید به کار آزمود
که ازین بهترش هیچ معیار نیست
همه کار ایام، درس است و پند
دریغا که شاگرد هشیار نیست
توضیحات : سیمین خلیلی معروف به «سیمین بهبهانی» فرزند عباس و حاج میرزا حسین حاج میرزاخلیل مشهور به میرزا حسین خلیلی تهرانی که از رهبران مشروطه بود عموی پدر او و علامه ملاعلی رازی خلیلی تهرانی پدربزرگ اوست. است. پدرش عباس خلیلی به دو زبان فارسی و عربی شعر میگفت و حدود ۱۱۰۰ بیت از ابیات شاهنامه فردوسی را به عربی ترجمه کرده بود و در ضمن رمانهای متعددی را هم به رشته تحریر درآورد که همگی به چاپ رسیدند. مادر او فخرعظما ارغون دختر مرتضی قلی ارغون از بطن قمر خانم عظمت السلطنه بود. فخر عظما ارغون فارسی و عربی و فقه و اصول را در مکتبخانه خصوصی خواند و با متون نظم و نثر آشنایی کامل داشت و زبان فرانسه را نیز زیر نظر یک مربی سوئیسی آموخت. او همچنین از زنان پیشرو و از شاعران موفق زمان خود بود و در انجمن نسوان وطنخواه عضویت داشت و مدتی هم سردبیر روزنامه آینده ایران بود. او همچنین عضو کانون بانوان و حزب دموکرات بود و به عنوان معلم زبان فرانسه در آموزش و پرورش خدمت میکرد. سیمین بهبهانی ابتدا با حسن بهبهانی ازدواج کرد و به نام خانوادگی همسر خود شناخته شد ولی پس از وی با منوچهر کوشیار ازدواج نمود. او سالها در آموزش و پرورش با سمت دبیری کار کرد.
توضیحات : «ایران پس از حافظ شاعری به بزرگی ملک الشعرا بهار به خود ندیده است» سخن سنجان و اساتید فن ادب معتقدند که پس از حافظ یعنی تقریبا از هفت قرن پیش تا کنون شاعری به استادی و توانائی و عظمت قدر و مقام ادبی استاد بهار در ایران به وجود نیامده است وبهار در میان ستارگان درخشانی چون جامی و هاتف و صبا و سروش و قاآنی و امثال آنها که در قرون اخیر به وجود آمدند چون خورشید تابنده یی بود که بالغ بر نیم قرن در آسمان بلند شعر و ادب ایران نور افشانی کرد…
توضیحات : مجموعه اشعار کوتاه حسین امیری در ۳۲ صفحه. زندگی خاطره ایست، که از شوق نگاه های عمیق میگذرد …. زندگی فاصله ایست ،که از جاده بی برگ و زمان میگذرد
زندگی شاید ,
خاطره ای از فاصله هاست…
گاه خاموش و بلند
گاه زیبا و روان
گاه انبوه و گران .
زندگی شوق رهایی همین لحظه ای بی درد و غم و فاصله و خاطره هاست.
توضیحات : جغرافیای واژگانِ من محدود است، مانند ذهن یخ بستۀ من مظنون است، با واژه عشق بازی می کنم و با ذهنم خیالبافی، مرا به جرم محدود کردنِ واژ ها محکوم کردند…، چه سود که بازی با کلمات کاره هر شبِ من است، مرا به جرم خیالبافی محکوم کنید نه محدودیت ذهن و واژه !
توضیحات : مهدی سهیلی در سال ۱۳۴۷ با انتشار کتاب (اشک مهتاب) برگ زرین و ارزشمندی به دفتر افتخارات خود افزود استقبال عجیب مردم از این مجموعه شعر در تاریخ کتاب جدا” بی سابقه بود و هیچ ناشری به خاطر ندارد که دو هزار نسخه از مجموعه شعری به مدت دو ماه آنچنان نایاب شود که شیفتگان فراوانش با کوشش بسیار از به دست آوردنش بی نصیب بمانند با استقبال اعجاب انگیز مردم از اشک مهتاب بر همگان مسلم گردید که آثار مهدی سهیلی در میان مردم شعر دوست و سخن شناس ایران پایگاهی بس عظیم و ارجمند دارد. سخنی در چاپ چهارم این کتاب از مهدی سهیلی:
سپاس خداوند بی مانند را که به شعرم زندگی داد و بر اندیشه ام تابندگی بخشود. سر تسلیم و بندگی بر آستان مهر آفرینی می سایم که نگین شعرم را بر انگشتری دلهای مردم این سرزمین نشاند. تنها لطف عمیم او بود که چاپ کتاب مرا به گونه یک حادثه در آورد زیرا هیچ سالخورده ای به یاد ندارد که در دو سال مجموعه شعری از شاعران معاصر چهار نوبت در ۱۵۰۰۰ نسخه چاپ شود . اگر به قول سعدی :<قصب الجیب حدیثم را همچون شکر می خورند> باز هم مهربان پروردگار را سپاس می گویم که مهر مردم صاحب نظروسخن شناس ایران را به هواداری سخنم بر انگیخته است.
توضیحات : کتاب مجموعه شعرهای آزاد خانم رقیه کبیری با عنوان پرنده روی سیم شامل ۶۳ صفحه
ظرف شیرینی
سبد میوه
اناری که غوطه می خورد در آب
تلاطم مادر
و نفس شب بو هایی که
عصیان خواب را در چشمانم کور می کند
نگاهم در سکه های هفت سین برق می زند
مانند هر سال اولین مهمان
با چشم های هیزش سر می رسد
و باز هم نگاهش جوانه می زند
در سینه های مادر
پدر
در قاب عکسش مثل اسکناس روی سبزه
شق و رق نشسته است
دلم مثل ماهی
خود را می کوبد به دیواره تنگ بلور
نرگس هم دست کمی ازمن ندارد
پایش در گل مانده
داخل گلدان سفالی اش….
توضیحات : کتاب الکترونیکی سرشار خیال پنجره از نگاه مجموعه اول اشعار فرشید خیر آبادی بوده و با تلاش ایشان نوشته شده است. در آن میتوانید آثار متفاوتی از اشعار نوین را مطالعه کنید.
توضیحات : سهراب سپهری شاعر و نقاش ایرانی بود. او از مهمترین شاعران معاصر ایران است و شعرهایش به زبانهای بسیاری از جمله انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی و ایتالیایی ترجمه شده است.از معروفترین شعرهای وی می توان به: نشانی، صدای پای آب و مسافر را نام برد که شعر صدای پای آب یکی از بلندترین شعرهای نو زبان فارسی است.
توضیحات : برگزیده رباعیات نوشته امیر لالایی
آنکه خوانمش نیست بجز حضرت دوست
دنیا به جمــــال حضــرت دوست نکوست
گــر شـــود جــدای استخوانـــم از پوسـت
گر خاک شـــوم ذره شــوم جلـــوه اوست
ایــوان فلک نقــش و نگــاری دارد
هر منظومه عظـــم به کاری دارد
وین خط زمــان روزشماری دارد
بی شک همــه آفریدگــــــاری دارد
هر دم دل مــن هـــوای کــوی تو کنـد
راضی به رضای خلق و خوی تو کند
هر جا نگرم عکس تو در قاب وجــود
دل را سببــــی که جستجـــوی تو کنــد