توضیحات : در قرن پنجم قبل از میلاد یونان از لحاظ اجتماعی و اقتصادی وضع نابهنجاری داشت چون طبقه اشراف به بیکاری و تن آسائی عادت کرده بودند نتیجه آنکه از بردگان مدام کار می کشیدند و طبقه آزاد گرچه مانند غلامان از شرکت در امور سیاسی ممنوع بودند ولی مجبور به انجام کار اجباری نبودند. از طرف دیگر دموکراتها با اشراف و مالکین قدیم به مبارزه برخاسته بودند که بیشتر وضع یونان را متشنج می کرد. در این شرایط آنهایی که مادی و منطقی فکر می کردند از جبهه دموکرات ها بودند و دانشمندان وابسته به جبهه اشراف انگارگرا بودند…
توضیحات : فلسفه و ریاضیات پیوندی ناگسستنی با یکدیگر دارند و در جهان جدید زبان ریاضی می تواند راهگشای مناسبی در گفتگوهای فلسفی باشد . یکی از موضوعات اصلی فلسفه، به ویژه مکتبهایی مانند حکمت متعالیه صدرایی “موجود مجرد ” است، مثلا وجود مفارق با ریاضیات اشتراک موضوع دارد. در فلسفه صحبت از وحدت کثیر، وحدت کثرت، یک – دو، ، تسلسل، استنتاج و قیاس مرکب و برهان خلف می کنیم که در تمامی مسائل، اشتراک موضوع با علم ریاضی وجود دارد. در قرن بیستم بسیاری از فیلسوفان ریاضیدان نیز بوده اند مانند برتراند راسل و بسیاری از ریاضیدانان نیز مانند ای، آی، جی بروئر فیلسوف بوده اند. در واقع خلاقیت فکری در ریاضیات و فلسفه در نهایت یکی است.
توضیحات : نوشته حاضر متن فشرده ای است درباره فلسفه (متافیزیک) و فلسفه علم که به منظور تدریس تهیه و تدوین شده است. و به همین لحاظ توصیه می شود که مطالعه آن به کمک یک معلم صورت گیرد. هم درباره فلسفه، هم درباره متافیزیک سخن بسیار می توان گفت و هیچ متنی را نمی توان یافت که همه مطالب فراوانی را که درباره آنها هست شامل باشد، اصل گزینش در اینجا هم حاکم است. ما بیشتر با توجه به پاسخ پرسش هایی چندی که با آنها برخورد داشتیم و گمان می کنیم که کم و بیش برای کسان بسیاری آن سوالات وجود دارد، این متن را فراهم آورده ایم و توضیحات بسیار دیگر را که برای منظور فوق ضرورت نداشته اند، نیاورده ایم. نیز در مورد اخلاق ما سخن به کوتاهی بسیار گفته ایم.
توضیحات : محمد خوانساری استاد برجستهٔ فلسفه و منطق در دانشگاه تهران، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و یکی از بزرگترین منطقدانان دوران معاصر بود. وی علاوه بر تحصیلات دانشگاهی در رشته فلسفه و گذراندن همه دروس دورهٔ دکتری زبان و ادبیات فارسی، دکتری ش را در رشتهٔ منطق و فلسفه با عالیترین درجه از دانشگاه سوربن پاریس دریافت کرده بود. خوانساری از نخستین کسانی بود که در سالهای اخیر توانستند جایگاه مستقل علمی منطق را به دانشگاهیان و دانشجویان نشان بدهند. وی همچنین با مقالات و کتابهای خود در این حوزه، بهویژه با کتاب ارزشمند «فرهنگ اصطلاحات منطقی» و نیز کتاب «منطق صوری» اهمیت منطق در علوم امروز و فوایدی که منطق به لحاظ دقت و صورتبندی دقیق در سایر علوم دارد را نشان داد.