توضیحات : کتاب وضع اجتماعی و تمدن اشکانیان به قلم عباس پرویز در سال ۱۳۵۰ و توسط انتشارات شورای مرکزی جشن شاهنشاهی ایران به چاپ رسیده است.
عناوین و موضوعات کتاب حاضر عبارتند از:
پایتخت و طرز حکومت اشکانیان
سپاه
مذهب
عادات و مراسم
زبان و خط
آثار اشکانیان
توضیحات : پادشاهان اشکانی از نژاد پارتی به شمار می رفتند. پارت ناحیه ای بود که در خراسان کنونی قرار داشت. گویند که نام این قوم ماخوذ از اسم قبیله پارنی است که تیره ای از قوم سکایی داهه به شمار می آمدند و در بیابانهای بین رود جیحون و دریای خزر در ییلاق و قشلاق بودند و مسکن اصلی آنان در استپهای میان گرگان و دریای آرال بود. مردم پارنی شاید بیشتاز قبیله های بودند که بخش های آباد پارت را در تصرف گرفتند در زبان ارمنی قدیم، و قسمتهای پارتی مانوی بعضی از کلمات آن زبان را از ریشه پارنی دانسته اند که توسط آن قوم به زبان پارتی راه یافته اند. پارنی ها حتی پس از تصرف پارت عادت چادرنشینی و شبانی خاص سکایی را نگاه داشتند. پارنی ها مردمی سوارکار و دلیر بودند و چون از آزادگان به شمار می رفتند، پیاده رفتن را دون شان خود می دانستند و همواره اسبی زیر ران خود داشتند. تیر و کمان سلاح ملی آنان بود. خصوصیت جنگی ایشان در جنگ و گریز حیله گرانه بود. سوار پارتی در حین گریز ناگهان به عقب بازمیگشت و به دشمن تیر می انداخت، پس از مدت کوتاهی بار دیگر، حمله را آغاز می کرد. از مجموع نوشته های مورخان قدیم، چنین نتیجه گرفته می شود که پارتی ها از آریاهای ایرانی بودند…
توضیحات : اشکانیان از سویی دیرپاترین دودمان فرمانروای ایران و طولانیترین دوران تاریخی ما محسوب میشوند و از سوی دیگر بسیار اندک و سطحی مورد تحلیل قرار گرفتهاند. دوران پانصد سالهی اشکانیان به تنهایی از تاریخ بیشتر کشورهای امروزین جهان طولانیتر است. ایران در این دوران قدرتی جهانی بود که گذشته از تاثیر فرهنگی و اقتصادیاش از مجرای راه ابریشم، در سپهر سیاسی هم از سویی دایرهی نفوذ امپراتوری روم را محدود میساخت و از سوی دیگر با فشاری که بر قبایل سکا میآورد، در ساخت سیاسی امپراتوری چین نقشی مهم ایفا میکرد. با این همه، رسم بر آن است که دولت اشکانی را تنها واسطهای میان دو دورانِ باشکوه هخامنشی و ساسانی بدانند و از زاویهی دید مورخان رومی بدان بنگرند. در پژوهشی که در دست دارید تاریخهای ایرانی در کنار منابع یونانی-رومی، هندی، و چینی قرار گرفته تا در بافتی جهانی فهمی عمیقتر و روشنتر از پویایی قدرت اشکانیان به دست آید. این کتاب دنبالهی طرح بازخوانی تاریخ ایران زمین در چشماندازی سیستمی است و دنبالهی کتابهای «کوروش رهاییبخش»، «داریوش دادگر» و «اسطورهی معجزهی یونانی» محسوب میشود.