توضیحات : در جنگ صدساله با فلسطین: تاریخچهی استعمار شهرکنشین و مقاومت، رشید خالدی تاریخ کشمکش صد و چند سالهی فلسطینیان را ابتدا با جنبش صهیونیستی و استعمار بریتانیا و سپس دولت اسرائیل مختصر و مفید شرح میدهد. به علاوه، او که استاد فلسطینی-آمریکایی تاریخ معاصر خاورمیانه در دانشگاه کلمبیا و استاد کرسی ادوارد سعید در این دانشگاه است، روایات دست اوّل از خانوادهی خود، که تا پیش از نکبه سدهها ساکن بیتالمقدس و یافا بودهاند، و نیز مشاهدات شخصی خود را در طول پنج دههی اخیر با زبانی شیوا و کمی فاصله از زبان رسمی و دانشگاهی کتابهای دیگرش و مهمتر از همه با مراعات انصاف در قبال تمام طرفهای درگیر با خواننده در میان میگذارد که به خواندنیتر شدن کتاب و درگیر کردن هرچه بیشتر مخاطب کمک میکند. نسخهی انگلیسی کتاب اولین بار در سال ۲۰۲۰ منتشر شده و به طبع جنگ اخیر غزه را در بر نمیگیرد اما به بهترین نحو نشان میدهد که تاریخ این نزاع نه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ که از صد و چند سال پیش از اوایل سدهی بیستم آغاز میشود. در این فضای تیره و تار جهانی و با دیدن واکنشهای عمدتاً ناامیدکننده و گاهی به شدت شرمآور کسر قابل توجهی از هموطنان، تنها کورسوی امیدِ مترجم این است که خواننده با ذهن گشوده و گارد موقتاً باز کتاب را بخواند.
توضیحات : اگر چه از موجودیت دولت اسرائیل بیست سالی بیش نمی گذرد، معهذا این دولت به قدر کافی توانسته که نظر مورخین و جامعه شناسان جدید غرب را به خویشتن جلب نماید. در واقع مسائلی چون اسرائیل امروز و تکامل آن و نیز مسائلی نظیر اقتصاد، دستگاه دولتی، سیستم قانون گذاری، سیاست داخلی و خارجی آن و نیز صهیونیسم و مذهب، مهاجرت یهودیان، منازعات اعراب و اسرائیل و نظایر آنها چه در خود اسرائیل و چه در کشورهای دیگر، نظر محققین بسیاری را جلب کرده است. لیکن در حقیقت به استثنای آن محققین انگشت شماری که این موضوع را به درستی ارزیابی نموده، کم و بیش به نقطه نظر انتقادی به سیمای ساختمان تاریخی، سیاسی و اقتصادی این کشور نگریسته اند…
توضیحات : پس از وقوع جنگ عربها و اسرائیل در سال ۱۹۴۸، در موافقتنامههای آتشبس موقت مابین اسرائیل و کشورهای عرب همسایه آن هیچگاه از فلسطین به عنوان یک سرزمین مجزا نامی برده نشد. در این موافقتنامهها فلسطین بین اسرائیل، مصر، سوریه و اردن تقسیم شد. اسرائیل علاوه بر مناطقی که سازمان ملل متحد تقسیمبندی کرده بود ۲۶ درصد از سرزمینهای تحت قیمومت در غرب رود اردن را نیز تصرف کرد. اردن نیز ۲۱ درصد از سرزمینهای تحت قیمومت را تصرف و به خاک خود ضمیمه کرد. بیتالمقدس به دو بخش تقسیم شد، و اردن بخشهای شرقی از جمله شهر باستانی را در اختیار گرفته، و اسرائیل بخش غربی را در اختیار گرفت. مصر نیز باریکه غزه را در اختیار گرفت. این کتاب به بررسی تاریخ فلسطین از آغاز شکلگیری تا پایان سال ۲۰۰۳ میپردازد