توضیحات : تردیدی نیست که این رساله مربوط به زبان و ادبیات مازندرانی است. ما قادر به بحث پیرامون قلمرو تمدن مازندرانی نیستیم، اما به هر پندار به بررسی اجمالی آن میباید پرداخت تا به بخشهایی از شناخت گسترده آن دست یافت. بررسی کوتاه پیرامون آثار کشف شده در مناطق مختلف مازندران قدمت تاریخ و حیات فرهنگی و تمدن تیره تبریان را نشان میدهد. مجموعه حاضر که نام فرهنگ واژه های مازندرانی را به خود گرفته شامل بیش از دو هزار و پانصد واژه مازندرانی است. این مجموعه به هیچ روی از واژه های دخیل و وارداتی برخوردار نیست در تهیه و تدوین و پاکنویس این رساله زحمات زیادی کشیده شد اما بنا به ملاحظه ضعفهای فراوانی که داشت به امر و پیشنهاد استاد ایرج افشار و قبول زحمت از سوی استاد منوچهر ستوده بار دیگر همه واژه ها با نگرش ایشان از نو آوانگاری، حذف و اضافه و پاکنویس شد
توضیحات : وجود پست ترین و کم ارتفاع ترین سرزمین ها و بلندترین ارتفاعات ایران در شمال و جنوب مازندران سبب شد تا تفاوت های چشم گیری در آب و هوا، شیوه زندگی و فعالیت مردمان این استان پدید آید. گرچه استان مازندران وسعت زیادی ندارد، اما به سبب تنوع وضعیت پستی و بلندی و آب و هوا نقش بزرگی را در تأمین نیازمندی های کشاورزی کشورمان دارد. وجود کوه های صعب العبور، دره های عمیق، رودهای پر آب و خروشان متعدد، جنگل های انبوه، تالاب های فراوان، بارش زیاد برف در نواحی کوهستانی و بارش فراوان باران در نواحی جلگه ای و رطوبت زیاد هوا از جمله عوامل طبیعی بودند که ورود مهاجمان به مازندران را دشوار می ساخت.
استان مازندران به علت قابلیت هایی مانند آب و هوای ملایم و معتدل در اغلب روزهای سال، درجه حرارت آب دریاچهٔ خزر، رطوبت نسبی بالا، جنگل های سرسبز و زیبا، کوه های به هم پیوسته و مرتفع، رودخانه و چشمه سارهای فراوان در بخش طبیعت گردی، گردشگران زیادی را پذیراست. در این جا بعضی از جاذبه های طبیعت گردی استان معرفی می شوند.
توضیحات : موسیقی مناطق مرکزی مازندران که تقریبا خاستگاه اصلی کلیه نغمات، آواها و نواهای پنجگانه تبری زبان به شمار میآید در همه نواحی کوهستانی از هزار جریب تا کوهستانهای کجور و محال ثلاث ودر نواحی جلگهای از میاندرود تا شرق رودخانه چالوس عمومیت و کاربرد دارد. این موسیقی از یک سو بر پایه دو مقام آوازی پراهمیت منطقه یعنی تبری و کتولی بنا شد و از سوی دیگر برمحور دهها قطعه و تکّه سازی چوپانی منطقه شکل گرفته و گسترش یافت. دو مقام کتولی و تبری رفته رفته به موسیقی سازی منطقه راه یافتند و بر غنا و تنوع آن افزودند. مقام تبری با استفاده از اشعار منسوب به امیر پازواری هم در بخش سازی و هم در بخش آوازی به امیری شهرت یافت. کتولی نیز تحت تاثیر موسیقی سایر مناطق واقوام، حالات مختلفی یافت که اصلیترین و کهنترین آنها کتولی رایج در مناطق مرکزی است.