توضیحات : اگر شما حافظهتان را به طور کامل از دست میدادید باید مثل یک نوزاد از ابتدا شروع به یادگرفتن میکردید. (اگر درک حس فردی که حافظهاش را از دست داده برایتان جالب است میتوانید رمان «بیهوشی» نوشته «گردنکرمن» را مطالعه کنید). در چنان حالتی شما نمیدانستید چطور لباس بپوشید، ریشهایتان را بزنید (اگر آقا هستید) یا آرایش کنید (اگر خانم هستید)، یا چهطور اتومبیل خود را برانید و حتی چگونه از قاشق یا چنگال استفاده کنید و… . همانطور که میبینید همه آنچه که ما به آن عادت کرده ایم در حافظه ما ذخیره شده است و به عبارت بهتر «عادت، حافظه است».
واژه mnemonic به معنای کمک کردن به حافظه است و چیز عجیب و غریبی نیست. جالب است بدانید واژه مذکور از اسم یکی از خدایان یونان Mnemosyne گرفته شده؛ و روشهای یادسپاری از مدتها پیش در تمدن یونان یه کار بسته میشدند. چیز عجیب آن است که روشهای آموزش و بهبود حافظه به جز توسط عده کمی از مردم فرا گرفته و به کار بسته نمیشوند. اغلب آنهایی که راز «کمک کردن به حافظه» را فرا گرفتهاند نه فقط در افزایش توانایی خود در به خاطرسپاری شگفت زده شدهاند بلکه ستایشهایی نیز که از سمت آشنایان و خانواده به طرف آنها سرازیر شده است نیز موجب تعجبشان شده است.
توضیحات : عزیز نسین نویسنده، مترجم و طنزنویس اهل ترکیه است. پس از خدمت افسری حرفهای، نسین سردبیری شماری گاهنامه طنز را عهدهدار شد. دیدگاههای سیاسی او منجر به چند بار به زندان رفتن شد. بسیاری از آثار نسین به هجو دیوانسالاری و نابرابریهای اقتصادی در جامعهٔ وقت ترکیه اختصاص دارند. آثار او به بیش از ۳۰ زبان گوناگون ترجمه شدهاند. بسیاری از داستانهای کوتاه او را ثمین باغچهبان، احمد شاملو، رضا همراه و صمد بهرنگی به فارسی ترجمه کردهاند. عزیز نام پدرش بود و او این نام را به عنوان نام مستعار خود انتخاب کرد. همچنین نسین در زبان ترکی به معنای تو چه کاره ای یا تو چه هستی است. داستانهای عزیز نسین گاه به صورت جدا و بیرون از مجموعههای خود و گاه در قالب اصلی کتابها به فارسی ترجمه شدهاند. از داستانهایی که به فارسی ترجمه شده میتوان به این داستانها اشاره کرد: پخمه، حقهباز، خری که مدال گرفت، زن بهانهگیر، عروس محله، گردنکلفت، یک خارجی در استانبول، نابغه هوش، مگر تو مملکت شما خر نیست؟، خانهای روی مرز، داماد سرخانه، چگونه حمدی فیل دستگیر میشود؟، غلغلک، زن وسواسی، موخوره، مرض قند، طبق مقررات، گروهک کرامت و گروهک سلامت، چاخان(زوبوک) و شارلاتان. ما آدم نمیشویم، سرزمین اخموها، لوستر ۵ شاخه، خاطرات یک مرده، بله قربان چشم قربان، گوسفندی که گرگ شد، کانون گرم خانواده، دندان های مردم را نشمارید.