توضیحات : در گستره تاریخ پزشکی ایران بیشتر درباره نظام پزشکی سنتی نوشته شده تا درباره معرفی و انتشار پزشکی مدرن در نتیجه عمدۀ نخستین سرآغازهای پزشکی مدرن ایران هنوز ناشناخته مانده اند، همچنین آنچه که پیرامون آن دوره نوشته شده است مدعی میباشد که طب و پزشکان فرانسوی نفوذ عمده ای بر گسترۀ طبی ایران داشته اند. بنابراین، هدف این کتاب اصلاح این حفره دانشی و نیز برجسته نمودن اهمیت و نقش نفوذ گذار پزشکان آمریکایی و البته پزشکان بریتانیایی در توسعۀ مراقبتهای پزشکی ایران است.
در فصل اول نشان داده می شود این ایده که دارالفنون تأسیس: ۱۸۵۱) اولین مدرسه پزشکی ایران بوده اشتباه است.
فصل دوم کتاب دربارۀ پیشگامی پزشکان آمریکایی در پرداختن به رفع نبود کادر پرستاری در ایران بحث میکند.
فصل سوم دربارۀ نیاز به مراقبتهای مادر کودک در ایران بحث میکند یعنی جایی که مرگ ومیر در میان مادران و نوزادان بسیار بالا بود.
در فصل چهارم بعضی از نکات سخت افزاری و نرم افزاری مراقبت های پزشکی مورد توجه قرار می گیرند.
در فصل آخر، رهیافت هدفمند بیمارستان آمریکایی مشهد در کمک به بیماران جذامی مورد بحث قرار می گیرد.
توضیحات : این کتاب که به وسیله دکتر فرخ رو پارسای، ناهید ثمره و آقایان دکتر حسین رستگار، دکتر ابراهیم امانت نگارش یافته، بر طبق ماده ۳ قانون کتابهای درسی و اساسنامه سازمان کتابهای درسی ایران برای تدریس در دبیرستانها بر گزیده شده است. بخش روابط خانوادگی و خیاطی این کتاب تألیف بانوان ناهید فخرایی و مریم دفتری که از نظر مطابقت با برنامه بر کتاب افزوده گردید.
کتاب یکی از ارکان اصلی آموزش و پرورش در اجتماع کنونی بشری است. هر دانش پژوه که خواهان حل مشکل یا در حقیقتی باشد، از مصاحبت کتاب و توسل بدین وسیله مطمئن و مشاور مؤتمن ناگزیر است. دانش آموزان با استعانت از کتاب میتوانند به جهان بیکران علم دسترسی یابند و سرمایه لازم برای رفاه حال خویش و تعالی جامعه خود کسب کنند. وزارت آموزش و پرورش مساعی خویش را بکار میبرد تا برای استفاده دانش آموزان کتابهایی عرضه کند که با پیشرفتهای علمی و فنی جهان مترقی امروز هماهنگی و بر اساس جدیدترین اصول آموزش و پرورش تنظیم شده باشد.
نباید از نظر دور داشت که با وسعت دامنه علوم در جهان امروز، هر اندازه کتب درسی جامع و کامل تهیه شده باشد کافی برای تجهیز علمی جوانان نیست و دانش آموزان گرامی نباید مطالعات خود را به این کتب محدود سازند، بلکه باید با راهنمایی معلمان خویش در ساعات فراغت به مطالعه کتاب در کنار دروس خود بپردازند و اوقات عزیز خویش را برایگان از کف ندهند.
بر محققان و مولفان کشور فرض است که در راه تهیه اینگونه کتابها بکوشند. بخصوص در این عصر مترقی که به اراده شاهنشاه آریامهر و در سایه انقلاب ششم بهمن ماه ۱۳۴۱ و با اجرای طرح سپاه دانش، اهالی نقاط دورافتاده مملکت نیز از نعمت سواد برخوردار گردیده و هر روز بر عده افراد کتابخوان کشور افزوده میشود فرصت را غنیمت شمرند و به تألیف کتابهایی مفید در رشتههای مختلف علوم و فنون و ادب بپردازند و از این راه به پیشرفت فرهنگ و علوم و رشد اقتصادی کشور خدمتی ارزنده بنمایند.
وزیر آموزش و پرورش – دکتر فرخ رو پارسای
فهرست مندرجات:
بهداشت منزل
بهداشت شخصی
بچه داری
بهداشت دوران حاملگی
تهیه وسایل زایمان
مراقبت از نوزاد
لباس پوشاندن کودک
نظافت بچه
تغذیه کودک
بهداشت روزانه کودک
مصونیت اطفال در برابر بیماریها
علایم ناخوشی در کودک
پرستاری و مواظبت بیمار
کمک کردن به بیمار
کمکهای اولیه
روابط خانوادگی
خیاطی و پارچه شناسی