توضیحات : دستور زبان فارسی خانلری اولین بار در سال ۱۳۴۳ بهعنوان کتاب درسی دبیرستانی به چاپ رسید و سالها در دبیرستانها تدریس میشد، و بعداً مورد تجدیدنظر قرار گرفت و در دانشگاهها نیز تدریس شد. نوآوری عمدهای که در اولین نگاه در دستور زبان فارسی تألیف خانلری به چشم میخورَد، این است که برخلاف دستورهای پیشین، که مبنای بحث خود را اجزای جمله و تعریف انواع کلمه قرار میدادند و سپس به ترکیب جمله میرسیدند، در دستور خانلری کوچکترین واحد گفتار که منظور گوینده، یعنی رساندن پیام را برآورده میسازد و جمله خوانده میشود، مبنای بحث قرار میگیرد، و سپس این واحد گفتار به دو قسمت اصلی تقسیم میشود که هر یک شامل اجزای کوچکتری است، و پس از آن به شناخت یکیک اجزای هر قسمت میرسد. دستور زبان خانلری برپایهٔ زبانشناسی و با توجه به روح زبان فارسی تدوین شد؛ و میتوان گفت اولین دستور زبان فارسی بر بنیاد زبانشناسی در ایران است. در این دستور، بسیاری از اصطلاحات زبانشناسی که اکنون در زبانشناسی و دستور زبان رایج است، مانند نهاد، گزاره، عملکرد، پایه، پیرو، وابسته و نظایر آن از برساختههای اوست.
توضیحات : این کتاب نسخۀ کامل دستور زبان فارسی مرحوم دکتر خانلری هست که اوّلین دستور جدید و علمی و بر مبنای زبانشناسی ساختگرا تألیف شده. بعداً دکتر باطنی دستوری بر اساس نظریّۀ زبانشناختی نقشگرای هلیدی تدوین کرد و بعد هم دکتر مشکوهالدّینی دستوری بر اساس زبانشناسی زایشی-گشتاری نوشت.
توضیحات : کتاب حافظ شناسی جلد اول مشتمل بر ۱۶۹ صفحه به کوشش سعید نیاز کرمانی ، دربردارنده ی مجموعه ی ارزشمندی از مقاله های مختلف با موضوعات بسیار متنوعی است. از بررسی نسخه های مختلف دیوان حافظ گرفته تا بررسی یک واژه در اشعار او تا شرح برخی از غزل ها تا پردازش های تاریخی درباره اوضاع زمانه ی او و شخصیت حافظ همه و همه در این مجموعه قابل بررسی است. در این مجموعه مقایسه های بسیار تأمل برانگیزی میان حافظ و شعرای دیگر همچون خواجو، سلمان ساوجی، سعدی و … صورت گرفته است. از ویژگی های برجسته این اثر بیان دیدگاه های صاحب نظران : پرویز ناتل خانلری ، ایرج افشار ، رعدی آذرخشی ، مهدی حمیدی ، خسرو فرشیدورد ، ادیب طوسی ، ابوالفضل مصفا ، محمد جعفر محجوب ، مهدی برهانی و کیوان سمیعی در شرح دیوان حافظ است.