توضیحات : تا چندی پیش تاریخ ایران باستان مشتمل بر داستانها و وقایعی میشد که قسمت اعظم آن به طور منظوم از طرف شاعر بزرگ ملی ایران فردوسی در کتاب شاهنامه نقل گردیده و در سایر کتب و تألیفات مورخین اسلامی نیز همان وقایع با مقداری کم و زیاد نگاشته شده بود. در جریان ارتباطی که نسلهای کشور در سده گذشته با کشورهای اروپایی پیدا کردند، مطالعه آثار مورخین یونانی درباره ایرانیان باستان موجب ایجاد تحولی در تاریخ ایران شد و اختلافی که در اسامی و مطالب مندرج در کتب مورخین یونانی با روایات ملی باستانی ایران به چشم میخورد، سبب گردید داستانهای باستانی ایران را افسانه پنداشته به کناری نهند و به نوشتههای مورخین یونانی روی آورند. در این کتاب تاریخ باستانی ایران تا خاتمه شاهنشاهی داریوش سوم با تطبیق منابع یونانی بررسی شده است.
توضیحات : قهرمانان و سربازان این جنگهای میهنی در تمام ادوار حیات ملت ما، همه آحاد ملت ایران بوده اند. چه بسیار مردان فداکار و بزرگواری که با نثار خون خود، مایه پیروزی های بزرگی در تاریخ کشور ما گشته اند ولی متاسفانه نامی از آنها باقی نمانده است. با نثار درود فراوان به روان پاک و مقدس این سربازان آزاده وطن، در این کتاب تنها به شرح داستان نبردهای مردانی که سمبل قهرمانی و پهلوانی در ادوار مختلف تاریخ کشور ما بوده اند، اکتفا می شود. کتاب حاضر حاوی 7 داستان است که در هر یک از این داستانها به شرح سرگذشت قهرمانانی پرداخته شده است.
فهرست داستانهای این کتاب:
سردار سترگ: بابک پهلوان
هم عیار و هم پهلوان: نصر بستی
پهلوانی دلاوری می آورد
آنکس که امپراطور روم را اسیر کرد
پهلوان علیشاه بمی
نستوه
پهلوان جنگ چگونه جهانگشایی بزرگ شد
توضیحات : کتاب تالیف استاد حسن پیرنیا(مشیرالدوله) است که به تاریخ اساطیری ایران میپردازد. این کتاب نخستینبار در سال ۱۳۰۷ در مطبعه مجلس شورای ملی انتشار یافت. مشیرالدوله پس از تالیف کتاب «تاریخ ایران باستان» که تاریخ ایران از دوره تاریخی جدید، شامل مادها تا ساسانیان بود، ترغیب شد تا درباره تاریخ اسطورهای ایران نیز کتابی تالیف کند. «خطوط برجسته داستانهای ایران قدیم» با ذکر مدارک و نتیجه سنجش و استنباطات، نخستین تالیف مستقل ایرانی و مستند درباره تاریخ پیش از ایران بهشمار میآید که مولف در این کتاب میکوشد، اثبات کند داستانهای مربوط به تاریخ روزگار نخستین ایرانزمین افسانه و اسطوره صرف نیستند و ریشه در حقایق تاریخی و واقعی دارند.
این کتاب در چهار فصل گردآوری شده است:
– فصل نخست آن شامل پنج بخش است که روایتها و داستانهای قدیم درباره خلقت جهان، نخستین انسان(کیومرث)، مشی و مشیانه، سلسله پیشدادیان، سلسله کیانیان، اسکندر، اشکانیان و ساسانیان را در برمیگیرد. بخش نخست درباره کیومرث، هوشنگ، تهمورث، جمشید، ضحاک، فریدون، منوچهر، نوذر، زاب و گرشاسب است. بخش دوم نیز به سلسله کیانیان شامل کیقباد، کیکاوس، کیخسرو، لهراسب، گشتاسپ، بهمن، همای، داراب و دارا میپردازد. در بخشهای بعدی بهترتیب، اسکندر، اشکانیان و ساسانیان شرح داده میشود.
– فصل دوم مدارک و اسناد تاریخی داستانهای قدیم است .
– در فصل سوم به سنجش داستانها و مقایسه آنها با تاریخ پرداخته شده است و شامل پنج بخش است که از عهد بسیار قدیم تا منوچهر، از منوچهر تا کیقباد، از کیقباد تا گشتاسپ، از گشتاسپ تا مرگ دارا دربرمیگیرد و دیدگاههایی درباره داستانها مطرح میکند.
– فصل آخر نیز کلیاتی درباره قرون قبل از تاریخ از جمله ورود آریاییهای ایرانی به فلات ایران، مذهب، شکل حکومت، خانواده، طبقات، تمدن و اخلاق را بیان میکند.
توضیحات : این کتاب درباره تاریخ ایران و چگونگی پیدایش تمدن ها، حکومت ها، سلاطین، قوانین، مذاهب، اسطوره ها، آداب و سنن، هنر، خط، صنعت و …. در کشور ایران می باشد.
بخش اول: آفرینش جهان – چگونگی پیدایش کره خاکی
بخش دوم: نخستین ساکنان فلات قاره ایران
بخش سوم: نظری کوتاه بر جغرافیای ایران باستان
– اعتقادات ایران باستان
-اعتقادات ایرانیان پس از ظهور زرتشت
-آغاز خط و کتابت در ایران باستان
– اساطیر ایران باستان
– اسطوره ها و باورهای ایران باستان
-پهلوانان و جاودانان ایران باستان
بخش چهارم: چگونگی تشکیل پادشاهی ایران زمین
– سلسله کیانیان
-نخستین پیامبر الهی
– دین زرتشت
تمدن های بین النهرین
– تمدن جیرفت …تمدن سومر….تمدن ایلام….
-صفات و اخلاقیات کوروش کبیر
– وفات کوروش