توضیحات : در دوره ای که کسی به مخیله اش نیز خطور نمی کرد که مجازاتها را نقد کند و وقوع جرایم را تابع عوامل دیگری غیر از خواست مجرم بداند، ابوالحسن عمیدی نوری، جوان تازه نفسی که به تازگی از مدرسه حقوق فارغ التحصیل شده بود، رساله جرم و مجازات را نوشت و مجازات ها را به چالش کشید. عمیدی نوری، بعدها روزنامه نگار حرفه ای شد، به پارلمان راه یافت و چندی نماینده مجلس بودف خاطرات روزانه خود را نوشت و در نهایت در سال 1359 به دلایل نامعلومی توسط دادگاه انقلاب تیرباران شد.
توضیحات : «جرم و مجازات»، اولین مکتوب فارسی در حوزۀ تاریخ تحولات تئوریک مجازات و حقوق کیفری و طلیعۀ «جرم شناسی» در ایران می باشد. ابوالحسن عمیدی نوری، 4 سال پس از تصویب اولین قانون جزا در تاریخ ایران، رساله ای در رد مجازات نوشت که هیچگاه دیده نشد. عمیدی نوری، قبل از آنکه یک قاضی یا حقوقدان باشد، نویسنده و روزنامه نگار بود و همین، راه را برای موفقیت روزافزون وی تا پست معاونت سیاسی نخست وزیری سرلشگر زاهدی فراهم کرد. بعد از انقلاب، عمیدی نوری به طرز عجیب و نابهنگام و مبهم، در سن 75 سالگی و در سال 1359 توسط دادگاه انقلاب به «اعدام» محکوم شد و اینگونه بود که اولین نظریه پرداز غیرحرفه ای جرم شناسی و فرد جسور در رد مجازات ها، به جوخۀ آتش سپرده شد. کتاب جرم و مجازات را انتشارات حصار عدل، در تاریخ 1308 خورشیدی (1929 میلادی) چاپ و منتشر کرد و هیچگاه دیگر چاپ نشد.
توضیحات : مرکز مطالعات معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه در راستای یکی از اهداف خود که توسعه و ترویج مطالعات بومی جرم شناختی و آسیب شناسی اجتماعی است، اقدام به انتشار دستاوردهای علمی این حوزه در قالب های مختلف کتاب، فصلنامه و گزارش های موردی نموده است. بر این اساس در حوزه های مختلف پیشگیری از وقوع جرم و آسیب های اجتماعی، مقالاتی به سفارش این مرکز تهیه شده است که در مجموعه حاضر در چند فصل تبویب شده اند. در فصل نخست به سیاست جنایی پیشگیرانه اشاره شده و در فصل دوم به آمار عدالت کیفری به عنوان یکی از مقولات پیشنیاز برای پیشگیری از جرم، پرداخته شده است. در ادامه نیز در سه فصل، گونه های مختلف پیشگیری البته با در نظر گرفتن تعریف موسع آن، تحت عناوین پیشگیری های اجتماعی، پیشگیری های وضعی و پیشگیری های حقوقی ذکر شده اند.