توضیحات : این کتاب بهعنوان راهنمای عملی و کاربردی اخلاق حرفهای با مثالهایی از کاربردی سازی اصول و ارکان آن در بین مدیران و کارکنان سازمانهای مختلف نوشتهشده است ضمناً مطالب آن بهگونهای تنظیمشده است که با سرفصل درس اخلاق حرفهای از دروس دانشگاهی رشتههای مختلف تطابق داشته باشد.
در این کتاب ادعاشده سازمانهای تولیدی و خدماتی میتوانند با متخلق ساختن مدیران و کارکنان به اخلاق حرفهای حمیده، سود خود را بیشتر کرده، میزان فروش و ارائه خدمات را بالا ببرند، رضایت را در اربابرجوع، مشتری و مخاطب و تمامی ذینفعان و تأمینکنندگان؛ ایجاد کرده و میوههای زیبا و غرورآفرینی، چون اعتماد و اطمینان عمومی را بچینند. بیاخلاقی آفت مدیران و کارکنان سازمانهای ایرانی بهویژه سازمانهای دولتی است لذا به نظر میرسد مطالعه و عمل به مفاد این کتاب بهویژه فصول کاربردی آن برای کارکنان و مدیران هر سازمانی لازم است، پیشنهاد میشود مدیران سازمانها سلسله سمینارهای اخلاق حرفهای برای کارکنان خود ترتیب دهند تا عملاً موضوع ساری و جاری شود. در این کتاب، مطالب به زبانی ساده و بهدوراز پیچیدگیهای فلسفه اخلاق تنظیمشده هرچند در فصول اولیه چارهای جز بیان ساده برخی نظرات فلسفی بهعنوان الزامات ورود به بحث اصلی نبوده است. انتظار است اساتید گرامی، انتقادات کتبی و نظرات اصلاحی خود را با نویسندگان در جریان بگذارند
توضیحات : این کتاب که در سال ۲۰۱۲ منتشر شد، برای مدت زیادی در لیست پرفروش ترین های روزنامه نیویورک تایمز بود. و از طرفی در لیست تاثیرگذارترین کتاب ها برای مدیران از طرف دانشگاه هاروارد قرار گرفت. چارلز داهیگ در این کتاب به علمی اشاره می کند که در پس آن پرسش و چرایی درباره کارهای مختلف وجود دارد. در این کتاب وی تحقیقات علمی و اجتماعی را ترکیب کرده و می نویسد عادت با الگویی روانشناختی به نام «حلقه عادت» شروع می شود که سه فرآیند جداگانه دارد. ابتدا نشانه یا انگیزه (سرنخ) وجود دارد که به مغز شما می گوید وارد مرحله اتوماتیک نسبت به رفتار خاص شود. بعد از آن، مرحله معمول یا روزمرگی (روتین) است و مرحله سوم، پاداش است؛ چیزی که مغز شما دوست دارد به یادآوری آن کمک کند و حلقه عادت شکل میگیرد. تمرکز کتاب بر نحوه شکل گیری عادت ها در افراد، اثرگذاری و اثر پذیری از آنها و نیز کاربرد های سازمانی و اجتماعی آن است. خواندن این کتاب، صرف نظر از رشته و شغل تان، اکیدا توصیه می شود.