توضیحات : نویسنده کتاب درباره سبب نوشتن کتاب در مقدمه میگوید: “پس از مطالعه بدین فکر افتادم که افسانه خسرو و شیرین و فرهاد را با مراعات حوادث تاریخی و حذف حشو و زوائد بی اصل ممل غیر اخلاقی و نامناسب که قدر و قیمت واقعی آن را در انظار میکاهد بنگارد. پس از نوشتن انگلیسی این کتاب نیز در این فکر بودم که فارسی آنرا برای اطلاع دوستانی که بزبان انگلیسی آشنا نیستند بنگارد.” کتاب شاه ایران و بانوی ارمن، بزرگترین سینماهای تاریخی و اخلاقی و ادبی ایرانی است که به قلم ذبیح بهروز نگاشته و در سال ۱۳۰۶ توسط مطبعه فاروس طهران منتشر شده است.
توضیحات : ارنست هولتسر، این آلمانی در خدمت دولت انگلیس، بیش از یک قرن و نیم پیش موفق شد صدها عکس از نقاط مختلف ایران بگیرد که امروزه همه بخشی از حافظه ی فرهنگی این کشور شده اند. شیشه ی این عکسهای قدیمی در خانه ی فرزندان و نوادگان هولتسر در آلمان نگهداری می شد و کسی هم از وجود این گنجیه ی عظیم خبردار نبود. تا اینکه در دهه ی هفتاد میلادی، نشت آب در زیرزمین مذکور باعث کشف این مجموعه گردید. حدود 520 عدد از این عکسها طی مدت 20 سال اقامت وی در اصفهان به عنوان مامور اداره تلگراف دولت بریتانیا تهیه شده که در کتابی تحت عنوان “ایران در یکصد و سیزه سال پیش” به چاپ رسیده اند. این کتاب مردمنگاری نسبتا دقیقی از اصفهان است. مردمنگاری که در آن از مردم اصفهان، مشاغل ایشان، فرقه های مذهبی، صنایع دستی، محصولات کشاورزی و… با نهایت دقت و به همراه آمار و ارقام توضیحاتی ارائه شده است.
توضیحات : تاریخ نگاران بر این باورند که علاوه بر این، بسیاری از ارمنیها به دستور حاکمان عثمانی از ترس یاری رساندن به ارتش روسیه در شرایطی بد با قطار و یا از راه پیاده در بدترین شرایط انسانی به سمت جنوب یا جنوب غربی (عراق و روسیه) تبعید شدند که بسیاری از آنان کشته شدند. جالب آنکه بسیاری از پژوهشگران و نویسندگان که در مورد کشتار ارامنه کتاب نوشتهاند، بر سود بردن عثمانی ها از اقلیت کرد برای سرکوب و کشتار ارامنه تاکید کردهاند. مالکل جی. آرلن در کتاب خود با عنوان «کشتار ارمنیان یا گذرگاه آرارات» معتقد است که نسلکشی ارمنیان در ترکیه در دو مرحله رخ داده است. ارامنه خشونت به کار رفته علیه آنان را در این سالها صدها بار بدتر از دوران امپراتوری عثمانی توصیف میکنند. در این زمان به دلیل آنکه بیم آن میرفت که ارامنه در جنگ جهانی اول جانب روسها را بگیرند و ارتش ترک را از پشت سر مورد حمله قرار دهند، تبعید و کشتار آنان آغاز شد.